Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vírusszkeptikusoknál tartott házkutatást a rendőrség, Gődény Györgyöt előállították

Ez a cikk több mint 3 éves.

Házkutatást tartott péntek hajnalban a rendőrség  az elmúlt hónapokban vírusszkeptikus tüntetést is szervező Gődény Györgynél – adta hírül a Facebookon a férfi felesége. A nő úgy fogalmaz,

hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat „nemzetinek” mondó nyomozóiroda emberei…”

A nő férje támogatóit arra buzdítja, csatlakozzanak a Gődény által alapított vírusszkeptikus közösségi médiás csoporthoz.

A bejegyzésben szerepel egy hivatkozás Gődény tegnapi posztjára is, amelyben a férfi arra buzdítja követőit, lépjenek a tettek mezejére: „Ha harc, hát legyen harc – nem mi akartuk, de felvesszük a kesztyűt. A senkik nem fogják az életünket meghatározni, ezért abba beavatkozni és tönkretenni se hagyjuk őket! Mindegy, hogy ki, Kocsis, Cake vagy Olivio, de lehet Kis Pista Jóska is, egyre megy, a hulladék előbb vagy utóbb, de mindig a szemétdombra kerül…”

A Párbeszéd képviselőjének neve úgy merül itt fel, hogy Kocsis-Cake Olivio nemrégiben kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz arra vonatkozóan, fellép-e a rendőrség a vírustagadókkal szemben.

A gyógyszerész végzettségű Gődény nem ismeretlen a magyar nyilvánosság számára, a 2018-as választások előtt pártja 150 milliós támogatást vett fel, amelyet azóta sem fizetett vissza, holott a választáson nem érte el az egy százalékot. Ez az a jelenség, amelyet széles körben kamupártnak szoktak nevezni.

A koroanvírus-járvány kitörése után Gődény a vírusszkeptikus és maszktagadó vélemények terjesztésének élére állt, szerepelt az ATV-ben, ahol orvosokkal vitázott a kérdésről. Szeptemberben, a fővárosi Szabadság téren vírusszkeptikus, a korlátozások ellen fellépő tüntetést is tartott.

A 444.hu arról ír, az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója szerint nem Gődény az egyetlen, akihez kiszálltak a rendőrök ma hajnalban. A portál szerint Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta, a Nemzeti Nyomozóiroda kiberbűnözés elleni főosztálya és a készenléti rendőrség péntek reggel négy olyan személy lakásán tartott házkutatásokat, akik vírusszkeptikus tartalmak hangadói az interneten. A nyomozók lefoglaltak tőlük informatikai eszközöket, adathordozókat, amiket most vizsgálnak. Gál szerint a hetek óta tartó nyomozás rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt folyik, de felmerülhet a hatóságok elleni uszítás büntette is. Gál elmondta, a rendőség az eljárást saját észlelése alapján, és nem feljelentés alapján indította.

Frissítés – A 24.hu kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt mondta, a „nyomozás érdekeire tekintette” nem árulhet el további részleteket az eljárásról.

Az Országgyűlés márciusban, a járvány első hulláma idején szigorított a rémhírterjesztés büntetőjogi szabályozásán,

A kormány március végén jelentette be, hogy szigorítja az Országgyűlés rémhírterjesztésről szóló szabályait. Korábban csak az számított rémhírterjesztésnek, ha valaki közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt terjeszt olyan hazugságot, vagy úgy ferdít el szándékosan valós információkat, hogy ez zavart, nyugtalanságot kelthet emberek egy csoportjában.

A járvány okozta veszélyhelyzetben ezt úgy módosították, hogy már az is rémhírterjesztésnek minősül, ha valaki különleges jogrend idején, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.

Az új szabályok alkalmazása során a legnagyobb felháborodást eddig két  férfi májusi előállítása okozta, akik a kormány járványkezelési gyakorlatát kritizáló Facebook-bejegyzéseket tettek közzé, de pár nappal később a rendőrök megszüntették ellenük az eljárását. A Társaság a Szabadságjogokért több ízben kritizálta a rémhírterjesztés tényállásának kibővítését, jelezve, hogy az alkalmas lehet a szólásszabadság korlátozására, kormánykritikus vélemények elhallgattatására.