Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási járványadót fizettetne a milliárdosokkal a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Párbeszéd szerint itt az ideje, hogy a szupergazdagok kivegyék a részüket a járvány hatásainak enyhítéséből, ezért szolidaritási járványadó bevezetéséről tett javaslatot. Ez beleilleszkedik abba a társadalmi igazságosságról szóló elképzelésbe, mely szerint akinek sok van, az nagyobb arányban is kell, hogy kivegye a részét a közteherviselésből – közölte Erőss Gábor, Józsefváros párbeszédes alpolgármestere Tordai Bence frakcióvezető-helyettesével tartott közös sajtótájékoztatóján ma délelőtt.

Erőss szerint a járványkezelő adó bevezetése azért szükséges, hogy „ha már a kormány nem akar – mert a luxusjachtokról nem látszik az emberek nyomora -, akkor legalább az önkormányzatok segíthessenek”. A szolidaritási járványadó az óriásvagyonokra kivetett egyszeri közteher lenne, ami alapot képez arra, hogy a munkájukat vesztett embereket, a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő családokat, vállalkozásokat, önkormányzatokat és az egészségügyet megsegítsék.

Tordai Bence a javaslat részleteit ismertetve elmondta: a sávos, progresszív adó három, hét és tíz százalékos kulcsokkal terhelné az óriásvagyonokat, amelyek összesen több mint tízezer milliárd forintot tesznek ki. A sávhatárok félmilliárd, tízmilliárd és húszmilliárd forint (tehát akinek pl. húszmilliárd forint fölötti vagyona van, a húszmilliárd forint fölötti rész tizedét be kellene szolgáltatnia).

„Ha megnézzük az 50 leggazdagabb magyar listáját, egyre több ismerős név van rajta, egyre több olyan ember, aki az Orbán-rendszer közbeszerzéseiből vagy vissza nem térítendő támogatásaiból halmozta fel a milliárdjait. Amikor küzdünk a társadalmi igazságtalanság és a korrupció ellen, akkor ezt a kettőt egyszerre tudjuk megtenni egy ilyen szolidaritási adó bevezetésével”

– mondta Tordai.

A politikus szerint a szupergazdagok  jelentős része tisztességtelenül szerezte vagyonát, aki pedig tisztességesen halmozott fel ekkora vagyont, az most visszaadhatná a társadalomnak mindazt, amit kapott tőle, hiszen amikor vagyonokat halmoznak fel, akkor sem csak a saját munkájukra támaszkodnak, hanem az előttük járó generációk munkájára és arra a társadalmi és gazdasági infrastruktúrára is, ami lehetővé teszi az értéktöbblet előállítását.

Ezért a Párbeszéd javaslata szerinte egyszerre szolgáltatna igazságot és jelentene jóvátételt is azokkal a társadalmi igazságtalanságokkal szemben, amit nap mint nap tapasztalnak a magyar emberek.

„Bízunk benne, hogy széleskörű társadalmi támogatás fogja övezni ezt a javaslatot. Látjuk azt, hogy az ellenzéki pártok mindegyike nyitott a programja alapján egy vagyoni alapú adóra, ami a felső 1 százalékot vonná be jobban a közteherviselésbe, és azt is érezzük, hogy a kormánynak az erkölcsi pozíciója egyre inkább tarthatatlanná válik, az urizálás, a szemérmetlen lopás biztos, hogy valami ellentételezésre kell, hogy kerüljön még az ő politikai számításaik szerint is.”

– fogalmazott Tordai.

A Párbeszéd sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány december elején arról rendelkezett, hogy az önkormányzatok nem emelhetnek adót 2021-ben, ami – a járvány hatására egyébként is megnövekedett költségeik mellett  – csak tovább ront a helyzetükön. A Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) szerint a rendelet olyan döntéshelyzetbe kényszeríti az önkormányzatokat, amiben kénytelenek felülvizsgálni, hogy az általuk nyújtott közszolgáltatások közül melyeket tudnak elhagyni – tehát az eredetileg válságkezelő rendeletként aposztrofált jogszabály végső soron csak tovább nehezítheti a települések és azok lakóinak helyzetét.

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán