Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erzsébetvárosban nem teljesítik a kormány adóstopját, az önkormányzatok alkotmánybírósághoz fordulhatnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kormány rendeletben tiltotta meg, hogy 2021-ben az önkormányzatok megemeljék a helyi és települési adókat. Neidermüller Péter Erzsébetváros polgármestere alkotmányellenesnek nevezte a rendeltet, a Települési Önkormányzatok Szövetsége pedig közleményében szintén felhívta a figyelmet az alkotmánybírósági panasz lehetőségére. A döntésről Tállai András államtitkár is nyilatkozott.

A koronavírus miatti gazdasági válság az önkormányzatok működésében is komoly gondot okoz. A járvány hatására megnövekedett költségeik mellett a rendelet csak tovább ront a helyzetükön. A  Pénzügyminisztérium korábbi közleménye szerint a rendelet a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét hivatott biztosítani. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig nem csupán adóstop-ot akart bevezetni, de azt javasolta a kormánynak, hogy teljes egészében engedje el az iparűzési adót. Az önkormányzatok pártállástól függetlenül tiltakoztak az egyik legfontosabb bevételi forrásuk eltörlése ellen, a javaslatot végül még a kormány sem támogatta. A gazdaságvédelmi akcióterv részét képező gépjárműadó elvonása is komoly bevétel kieséssel súlytja a magyar települések mintegy kétharmadát.

A Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) szerdán megjelent közleményében bírálta az Adóstop rendeletet. Többek között arra is felhívták a figyelmet, hogy a stabilitási törvény szerint az önkormányzatoknak minden év november 30-ig kell dönteniük a helyi adók szabályozásáról.

Ennek értelmében számos önkormányzat már megalkotta és ki is hirdette a jövő évi adókra vonatkozó rendeleteket még a kormányrendelet megjelenése előtt.

A szabályozások összeütközése jelentős fejfájást okoz a településeknek, hiszen a rendelet értelmében újra kell tervezniük a jövő évre kivetett adókat belekalkulálva, hogy bármely 2020-ban létező adónál nem lehet magasabb semmilyen 2021-ben fizetendő adónem.

A TÖOSZ arra is kitér, hogy a kormány nélkülük egyeztetve hozta meg az Adóstop rendeletet, pedig a Magyarországon is kihirdetett Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának 9. cikkelye előírja a konzultálást, hiszen a szervezet a hazai önkormányzatok több mint felét tömöríti. A nyilatkozatban arról is szó esik, hogy a rendelet olyan döntéshelyzetbe kényszeríti az önkormányzatokat, amiben kénytelenek felülvizsgálni, hogy az általuk nyújtott közszolgáltatások közül melyeket tudnak elhagyni. Tehát az eredetileg válságkezelő rendeletként aposztrofált jogszabály végső soron csak tovább nehezítheti a települések és azok lakóinak helyzetét.

A TÖOSZ az alkotmánybírósági panasz lehetőségére hívja fel a kormányrendelettel közvetlenül érintett önkormányzatok figyelmét. Arra a 2010. évi törvényre hivatkozik, amely tartalmazza, hogy egy jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget. Tehát elsősorban az érintett önkormányzatok körébe azok tartoznak, akik a kormányrendelet életbe lépése előtt már kihirdették az adórendeleteiket.

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester az Alaptörvény 32. cikkének „h” bekezdésére hivatkozva alkotmányellenesnek nevezte a rendeletet. Szerinte a bekezdés „nagyon világosan kimondja, hogy a helyi önkormányzat dönt a helyi adókról és azok mértékéről”.

A polgármester Facebookján megosztott videójában tájékoztatta a lakosságot, hogy Erzsébetváros már meghozta az adókkal kapcsolatos rendeletét, amely január elsejétől fog életbe lépni, a kerület nem fogja teljesíteni a kormány „alaptörvény-ellenes akaratát”. Közleményében arra is kitért, hogy a kormány vétója veszélyeztetheti az uniós támogatások magyarországra érkezését.

Mindeközben Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkára az ATV-nek arról beszélt, hogy habár ő sem támogatja Parragh László kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről, az adóemeléseken a kormány nem fogja engedni. Úgy fogalmazott, hogy az Adóstop rendelet megmenti a lakosságot a „baloldali adóemeléstől”.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt