Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megfogadta a kormány az Iparkamara javaslatát, nem emelhetnek adót jövőre az önkormányzatok

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kedd este megjelent Magyar Közlöny szerint újabb rendelettel korlátozzák az önkormányzatokat a járvány „nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében”: a kormány megtiltja, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket – szúrta ki a Portfolio. Bár a tiltás február 8-án hatályát veszíti, a rendelet szövege a teljes 2021-es évről szól, így feltehetően a kormány meghosszabbítja majd az intézkedést.

A rendelettel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki (szintén egész éves távlatról kommunikálva), mely szerint a kormány ezzel „biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét, jövőre ugyanis adóemelésekkel, megszorításokkal egyetlen önkormányzat se sújthatja őket”.

Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt javasolta a kormánynak, ne csupán felfüggessze, hanem egy évre engedje el teljesen az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrásának számító iparűzési adót is, de egyelőre ennek tárgyalására sem került sor, ugyanis a települések vezetői – pártállástól függetlenül – egybehangzóan tiltakoznak ellene, hangsúlyozva: a kiesés helyben pótolhatatlan, az államnak pedig a mainál sokkal több működési támogatást kellene adni ahhoz, hogy ne kelljen intézményeket bezárni a falvakban és városokban.

Bár a kamara elnöke „válságkezelő” javaslatként aposztrofálja ötletét, a javaslat súlyos likviditási problémát jelenthet az összes magyar önkormányzatnak, 2019-ben ugyanis az iparűzési adó jelentette az önkormányzatok saját bevételeinek 50%-át (ez a Fővárosi Önkormányzat esetében még magasabb arányt, a befolyó adók 81%-át jelenti).

Az önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek (pl. az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó) befagyasztását az Iparkamara ezzel összefüggésben javasolta a kormánynak még novemberben. Bár az iparűzési adó elengedése nem történt meg, Parragh László eredetileg azzal indokolta a most rendeletbe foglalt javaslatot, hogy az abból származó bevételkiesést ne az egyéb adónemek emelésével pótolják az önkormányzatok, „ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei”.

Az önkormányzatok eddig sem voltak könnyű helyzetben: miközben megnövekedtek a költségeik a járvány elleni védekezés miatt, a kormány már az elmúlt hónapokban is megszorításokkal sújtotta őket: a gépjárműadó elvonása –  amelyet az önkormányzatoknak a koronavírus elleni védekezési alapba kellett befizetniük – szintén hatalmas költségvetési problémákat okoz a magyar települések mintegy kétharmadánál, de a nemrég újra ingyenessé tett parkolás és a reklámhordozó felületek adójának csökkentése is nehezíti a helyzetüket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd