Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parragh nemcsak az iparűzési adó, hanem a többi önkormányzati adónem befagyasztását is javasolja Orbánnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem felfüggesztenék az iparűzési adót, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak -mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyar Nemzetnek a lap kedden megjelent cikkében.

A kamara elnöke a lapnak azt mondta: a javaslat a teljes kis- és középvállalkozói szektorra érvényes lenne 2020-ra és 2021-re egyaránt, ráadásul a 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségeket is érinti, így ezek – ahogyan Parragh fogalmazott – „lelakhatóvá” válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

Parragh László először november 8-án tett az iparűzési adó felfüggesztésére vonatkozó javaslatot Orbán Viktornak, amikor a miniszterelnök irodájában találkoztak.

Az iparűzési adó elengedése mellett a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztását is javasolja a kamara. Ide tartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

A kamara elnöke azzal indokolta a javaslatot, hogy az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják az önkormányzatok, „ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei”. (Ezzel kapcsolatban tudni érdemes, hogy az adózók 2%-a fizeti a fővárosban az iparűzési adó 82%-át. Azaz az adózók 2%-nál hagyna ott az MKIK javaslata idei összeggel számolva kb. 213 milliárd forintot, nem pedig a kkv-knál.)

Bár a kamara elnöke „válságkezelő” javaslatként aposztrofálja ötletét, a javaslat súlyos likviditási problémát jelenthet az össze magyar önkormányzatnak. 2019-ben ugyanis az iparűzési adó jelentette az önkormányzatok saját bevételeinek 50%-át. Ez a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat esetében még magasabb arányt, a befolyó adók 81%-át jelenti.

A múlt héten jelent meg a Mércén Kiss ambrus általános főpolgármester-helyettes publicisztikája, amelyben az iparűzési adófelfüggesztése ellen, illetve a budapest „újraindítási adó” mellett érvel.

Parragh László a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában elutasítóan beszél az iparűzési adó elengedésének alternatívájáról, a budapesti újraindítási adóról (az 5 milliárd forint adóalap feletti cégek számára írna elő a jelenlegi 2%-os mérték helyett 2,5%-os iparűzési adót a közös terhek enyhítése érdekében). Parragh szerint újraindítási adó bevezetése „szembemegy a ­kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal”, és „elfogadhatatlan a gazdaság motorját jelentő vállalkozások megsarcolása azok megsegítése helyett”.

Karácsony Gergely főpolgármester arról írt vasárnap közösségi oldalán, hogy a kormány megszorításai és a válság 88 milliárd forint kiesést jelent jövőre Budapestnek.

„A spórolást magunkon, a politikai vezetésen kezdjük, de sajnos még így sem lesz elég pénzünk arra, hogy minden közszolgáltatást azon a színvonalon biztosítsunk a budapestieknek, mint amit megérdemelnének”

írta a főpolgármester.

A MKIK javaslata mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara(BKIK) gazdaságmentő ötlete is borzolja a fővárosi polgármesterek kedélyeit: a BKIK 50 milliárdos válságkezelő alapot akar felállítani az önkormányzatok a válság -valamint az olyan kormányzati intézkdések, mint az ingyenes parkolás többszöri bevezetése a járvány alatt –  által egyébként is megtépázott bevételeiből. Eszerint az 50-ből 45 milliárdot a nehéz helyzetbe került fővárosnak és a kerületeknek kellene betenni a „közösbe”, míg a kamara csak 75 millióval járulna hozzá az alaphoz.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere hétfőn úgy kommentálta a javaslatot:

„Nem elég az éves költségvetésünk negyedét kitevő iparűzési adó felfüggesztésének ötlete, az ingyenes parkolásból adódó veszteségünk és a többi bevételkiesés, a sok feladat, amit a kormány helyett látunk el a veszélyhelyzetben… Mintha szándékosan akarnának csődbe vinni minket.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd