Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Januárig vagy akár még tovább is maradhat a turizmus-vendéglátásban a kormányzati bértámogatás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az MTI-n megjelent közlemény szerint a kormány január végéig meghosszabbítja a turizmusban és a vendéglátásban a novembertől, eleinte egy hónapra bevezetett ötven százalékos bértámogatási programot, ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be kedden a Facebookon.

Varga azt is elmondta, hogy amennyiben később az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatók a keddi döntés értelmében.

A miniszter állítása szerint egyeztetett az ágazati szereplők képviselőivel, akik hasznosnak találták az eddigi támogatást, azonban kifejtették, hogy további segítségre van szükségük a talpon maradáshoz, amit a döntéshozók mérlegeltek, és úgy döntöttek, meghosszabbítják a jelenlegi programot, amit kiterjesztenek az utazásszervező cégekre is. Mint Varga elmondta,

„A gazdaság újraindításában a magyar turisztikai szektornak is eredményesen kell részt vennie. Ehhez most az kell, hogy a költségvetés oldaláról is segítsük a fennmaradásukat, és megőrizzük a munkahelyeket”

A turizmus-vendéglátásban bevezetett bértámogatási rendszer lényege, hogy a kedvezményezett cégek munkavállalóik után igényelhetnek támogatást, melynek keretében a kormány elengedi a munkavállalók után fizetendő járulékokat, valamint átvállalja az adott munkás fizetésének a felét, amennyiben a munkáltató vállalja, hogy teljes béren tovább foglalkoztatja a kérdéses dolgozót.

A vendéglátósok és az érdekképviseleti szervezetek részéről is több kritika fogalmazódott meg a rendszerrel szemben, ennek egyik legfontosabb pontja az, hogy a munkáltatók csak utólag kapják kézhez a kormányzati támogatást, vagyis valahogy előre ki kell gazdálkodniuk a fizetéseket sok esetben szinte teljesen megszűnt bevételek mellett.

A rendszerben a támogatások könnyen félremehetnek, és nem garantálja semmi, hogy a leginkább rászoruló munkavállalókon fog segíteni.

Rengeteg, a vendéglátásban működő kisvállalkozás ugyanis épp a lenullázódott bevételek miatt nem érdekelt abban – vagy nem is képes rá – hogy megtartsa a dolgozóit akár úgy, hogy közben a fizetésük felét átvállalja az állam, és ezen a járulékok elengedése sem segít. Így ezen munkásoknak a munkahelye megszűnik, hisz egy bezárásra ítélt kocsmának például nem éri meg őket alkalmazni – ráadásul a vendéglátásban igen elterjedt, hogy a dolgozókat a valódi munkaidejük töredékére jelentik be. Ha pedig például a fizetésük negyedének a felét fizeti az állam, azzal sincsenek sokkal beljebb sem a dolgozók, sem a munkáltatók.

A vendéglátósok novemberben – a kijárási korlátozások előtti utolsó nap – tüntettek is az intézkedés ellen, fotóriportunk itt elérhető.

Komoly segítséget nyújthat ugyanakkor a bértámogatási program az olyan nagy szereplőknek, mint a hotelláncok, amiknek a bevételei szintén jelentősen csökkentek, de a működésükhöz elengedhetetlen, válság alatt is megtartott dolgozóik fizetésére továbbra is igényelhetik a támogatást.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd