Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán számára nem elfogadható a lengyel miniszterelnök-helyettes kompromisszumos javaslata vétóügyben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnököt péntek reggel a Kossuth Rádióban többek között az EU-s költségvetés és helyreállítási alap kapcsán belengetett magyar-lengyel vétóról kérdezték, miután csütörtök este a lengyel miniszterelnök-helyettes jelezte, kormánya kész visszavonni a vétót, amennyiben az Európai Bizottság értelmező rendelkezéseket csatol a jogállamisági mechanizmushoz.

A kormányfő felidézte, a pénzügyi csomagban meg tudnak egyezni, a jogállamisági mechanizmusban nem, Budapest utóbbi elnapolását javasolta.

Magyarország továbbra is ragaszkodik ehhez az álláspontjához, így a magyar kormány számára nem elfogadható, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes felvetett.

Az, „hogy most egy nyilatkozatot hozzáfűznek, ez nálunk nem fog menni, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a kettőt (a költségvetést és a jogállamisági mechanizmust – a szerk.) külön kell választani” – mondta.

Orbán továbbra is úgy látja, a koronavírus mentőcsomaghoz az Unió hozzácsatolna egy olyan politikai jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok többsége rákényszerítse nézeteit a kisebbségre.

Látjuk, hogy mire megy ki a játék:  hogy egyszerű többséggel le lehessen verni a lengyel és magyar ellenkezést a bevándorlással szemben – mondta Orbán, majd hozzátette: Brüsszel 34 millió migránsnak akar lakást, segélyt és állampolgárságot adni.

A műsorvezető arra is rákérdezett, vajon nincs-e összefüggés a vétó és Szájer József, illetve Deutsch Tamás ügyei között. A miniszterelnök semmilyen bizonyítékot látott, ami összefüggésbe hozná ezeket az ügyeket.

A kormányfő szerint a magyar kormány nem kapott az Uniós soros elnökségétől új javaslatot, és a magyar álláspont kitart: politikai és pénzügyi kérdéseket nem lehet összekötni.

Jaroslaw Gowin, lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtök este, brüsszeli tárgyalások után azt nyilatkozta a sajtónak, kormánya kész visszavonni vétóját, amennyiben az uniós forrásokhoz kötendő jogállamisági feltételrendszerhez értelmező rendelkezéseket csatol az Európai Bizottság. A politikus, aki nem Jaroslaw Kaczynski PiS pártjának, hanem kisebb koalíciós partnerének vezetője, azt is szeretné, ha ezeket az értelmező rendelkezéseket az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak a jóváhagyásához kötnék. Gowin az értelmező dokumentumtól azt várja, hogy lefektetni: a jogállamisági mechanizmust csak az uniós források elköltésének ellenőrzésére, nem pedig „politikai szempontok” számonkérésére használnák.

Gowin javaslata lehetőséget adna a patthelyzet feloldására a költségvetés és a helyreállítása alap körül, ugyanakkor a jogállamisági mechanizmus enyhítése előtt is újra megnyitná a tagállamok közötti vitát – az értelmező rendelkezésekbe ugyanis sok minden belefér, például a jogállamisági ellenőrzések céljainak és kiterjedésének szűkítése is.

Orbán Viktor és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki múlt csütörtökön állapodtak meg arról, hogy a két ország addig nem vonja vissza vétóját, amíg a másik számára is elfogadható alku nem jön létre az EU többi tagállamaival a jogállamisági mechanizmus kapcsán. Az egyelőre nem világos, hogy Gowin friss kijelentései ezt a megállapodást.

Orbán ezután még kitért egy kört a bevándorlása: szerinte Brüsszel jelenleg a Soros-tervet valósítja meg, 34 millió bevándorlót akarna behozni, segélyt, lakást és szavazójogot adni nekik. A kormányfő szerint ezzel akarja a baloldal megnövelni szavazói számát.

„A magyar baloldali is ezen töri a fejét” – tette hozzá – az új bevándorlók szavazataival pedig a „baloldal nyer, de az ország veszít”.

A beszélgetés végén szóba került a koronavírus-járvány is: a miniszterelnök szerint a tény, hogy Nagy-Britanniában már jóváhagyták a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját, „nagy lecke” az Európai Uniónak.

„Ki az akcióképes: aki bent maradt, vagy aki kilépett, saját úton járt?” – tette fel a költői kérdést Orbán, majd meg is válaszolta: szerint az tudja jobban védeni polgárai egészségét, az tud gyorsabban vakcinát szerezni, aki kilépett, vagyis Nagy-Britannia.

Orbán megerősítette, hogy a vakcina megszerzését nem befolyásolhatják politikai szempontok és a multinacionális vállalatok érdeki: a magyar kormány épp ezért próbál keletről is oltóanyagot szerezni, és ezért nézi rossz szemmel, ahogy Brüsszel a vakcinagyártókkal tárgyal.

A december 14-e utáni korlátozások kapcsán Orbán elmondta: tegnap meghallgatta a járványügyi szakembereket, akik „fantasztikus összefüggéseket tárnak fel”, ma pedig újabb tudósokat hallgat meg, és a hétfő reggeli operatív törzs ülésein derül ki, hogy mi lesz december 14-e után.

Annyit elárult: a szakemberek bármiféle jelentős enyhítést elleneznek.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt