Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szociális területen dolgozókat sújtja leginkább a koronavírus-járvány a célzottan tesztelt szakmák közül

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Népszava hívta fel először arra a figyelmet, hogy a kormány által közzétett adatok szerint sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal a szociális ágazat dolgozói, mint az egyéb célzottan tesztelt szakmákban dolgozók, mint pl. pedagógusok, bölcsődei dolgozók, egészségügyi dolgozók stb.

A szociális területen dolgozók 3,73 százalékának lett pozitív a koronavírus-tesztje, ami másfélszer nagyobb, mint az egész kutatás pozitív-teszt aránya, amely csak 2,5 százalék.

Ezen adatok szerint a szociális dolgozók másfélszer kitettebbek a koronavírus veszélyének, mint már az egyébként is különösen veszélyeztett, célzottan tesztelt dolgozók.

Tovább súlyosbítja a  helyzetet, hogy a célzott tesztelés során a szociális dolgozóknak csupán egynegyedét tesztelték. Nem tesztelték pl. a családsegítőket és a házi segítségnyújtásban dolgozókat, akik naponta több emberrel is érintkeznek, köztük idős emberekkel.

A szociális dolgozók magas arányú fertőzöttségének elsőszámú oka az lehet, hogy a járványnak kiemelt gócpontjai az időseket és fogyatékosokat gondozó bentlakásos intézmények. Tavasszal pl. elhíresült a Pesti úti idősek otthonának esete, ahol futótűzként terjedt a koronavírus, a fertőzöttek száma a 100-at is meghaladta. Ezért sem érthető, hogy a kormány miért nem szentelt nagyobb figyelmet az ágazat dolgozóira.

Címlapkép: MTI/Vajda János