Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kijárási és látogatási tilalom lesz a Pesti Úti Idősek Otthonában augusztus 19-től

Ez a cikk több mint 3 éves.

Intézményvezetői kezdeményezésre a Fővárosi Operatív Törzs mai ülésén augusztus 19-től látogatási és kijárási tilalmat rendelnek el a Pesti Úti Idősek Otthonában – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Mint írják, a fenntartó folyamatosan ellenőrzi a járványvédelmi protokollok, illetve a főpolgármester 9 pontból álló fenntartói utasításának betartását. Az intézmény ezen kívül több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel is rendelkezik, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra.

A Főváros hangsúlyozta: az intézményben jelenleg nincs aktív koronavírusos fertőzött.

Azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt az intézményvezető indokoltnak látja a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítését.

A Pesti Úti Idősek otthona a koronavírus magyarországi tetőzésekor sokat szerepelt a sajtóban, miután Karácsony Gergely főpolgármester április 3-án bejelentette, hogy 5-en megfertőződtek koronavírussal az otthonban, majd nem sokkal később drasztikusan, 100 fölé emelkedett az intézményben a megbetegédesek száma.

A témát szinte azonnal felkapta a kormány kommunikációs gépezete, hogy ezzel is Karácsony alkalmatlanságát próbálja meg bizonygatni. Ugyanakkor a járványügy és elsőre a kormányhivatal sem talált jogsértést az intézményben, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvos tavasszal személyesen is meglátogatta az intézményt, aki szintén nem tapasztalt durva hiányosságokat.

Ahogy arról május végén hírt adtunk, vélhetően mindezek hatására az idősotthon vezetője, Skultéti József „saját kérésére, közös megegyezéssel” május 31-i hatállyal távozott posztjáról. Levelében arról írt, 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak. Ez a helyzet megváltozott, amikor a koronavírus járvány idején ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek.

„Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét ” – tette hozzá akkor Skultéti.

A Pesti Úti Idősek Otthonával kapcsolatos cikkeink itt olvashatóak.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt