Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Távozik a Pesti úti idősek otthona vezetője – koronavírus-összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Noha a kormány már nemcsak a korlátozások lazítása, de az iskolák június 2-i kinyitása mellett is döntött, szinte minden döntéshozó és állami szerv hangsúlyozza, mindez nem jelentheti, hogy a járványveszély végleg elhárult Magyarországon, és a köztereken való gyülekezéssel továbbra is vigyázni kell.

Ma nemcsak a naponta összeülő, úgynevezett Operatív Törzs, de Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megtartotta rendes sajtótájékoztatóját. Ezen máris bejelentette, megítélése szerint a magyar volt „Európa egyik legsikeresebb védekezése”. A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy „a járványügyi védekezés sikerrel zárult első fázisának legnagyobb eredménye, hogy a vírus tömeges elterjedését egyelőre sikerült megakadályozni. A járványveszély azonban továbbra is fennáll, az egyensúly törékeny.” – figyelmeztetett Gulyás.

Budapest, 2020. május 21.
Pálinkás Rebeka orvos védõfelszerelést vesz fel a Honvédkórház Sürgõsségi Centrumában 2020. május 15-én. Az orvos Pihentesd a dokit! Facebook-csoport felhívására ingyen kapott egy lakást a kórház közelében a koronavírus-járvány idejére. A csoport olyan egészségügyi dolgozóknak segít, akik messze laknak munkahelyüktõl, vagy nem akarják fertõzésveszélynek kitenni családtagjaikat.
MTI/Mónus Márton

A mai magyar számok leginkább szembeszökő fejleménye, hogy míg a pár héttel korábban megnyitott vidéki megyék közül Zala megye immár – nem jelentős betegszámmal ugyan – de megelőzte Fejér megyét a fertőzések számában, míg a sokáig élmezőnybe tartozó fővárosban ma reggelre már nem jelentettek halálos áldozatot.

Az Átlátszó.hu Koronamonitorja szerint tehát az aktuális helyzet szerint immár tényleg kifelé tartunk az első hullámból: ma reggelig a járvány kezdete óta 3641 fertőzést regisztráltak, ezeknek immár kevesebb, mint a fele (45%-a) aktív beteg, 1659 fő. Az eddigi fertőzöttek 41%-a, 1509 fő már gyógyultnak lett nyilvánítva. 473-an hunytak el eddig Magyarországon a járvány kezdete óta koronavírus-fertőzésben, 11.103 hatósági házi karantént kellett elrendelni, és 147.511 tesztmintát vizsgáltak eddig be az országban.

Budapest, 2020. május 21.
Varga Mihály, a II-III. kerület fideszes országgyûlési képviselõje, pénzügyminiszter (b) és Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház fõigazgatója az intézmény felújított szárnyának átadásán 2020. május 21-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Az adatok arra mutatnak, hogy talán a kijárási korlátozások korai bevezetése miatt a lakosság átfertőzöttsége továbbra is igen alacsonynak számít.

Mindezek ellenére az élet lassan a teljes országban beindul: május 30-án négy budapesti strand is kinyitja majd kapuit, Novák Katalin köznevelési államtitkár pedig a korábbi értesülésekkel szemben azt is bejelentette, az ottalvós, nyári diáktáborok megtartását is engedélyezni fogja a kormány a következő hónapokban.

Mindenképpen ígéretes, mai hír azonban, hogy ma már nem volt új, halálos áldozata a vírusnak a fővárosi idősotthonokban, sőt új fertőzötteket is alig találtak. Az Index.hu beszámolója szerint a fővárosi önkormányzat immár több mint 20.000 PCR tesztből már 8577-et elvégzett a fővárosi önkormányzat az idősotthonokban és hajléktalan embereket ellátó intézményekben, örvendetes módon azonban a bentlakók és ott dolgozók mindössze 1.5%-ánál mutatták ki a fertőzést, ami nagyon alacsony arány.

Budapest, 2020. május 21.
Szûts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a koronavírus-járvány ideje alatti biztonsági szabályokról szóló tájékoztatót mutatja a fõvárosi strandok nyitásáról tartott sajtótájékoztatón a Palatinus strandon, a Margitszigeten 2020. május 21-én. Öt budapesti strandfürdõt – a Palatinust, a Paskált, a Rómait, a Csillaghegyit és a Pesterzsébetit – megnyitnak május 30-án, a hatodikat, a Pünkösdfürdõit pedig június 15-én – jelentette be Szûts Ildikó. A zárt fürdõket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg.
MTI/Koszticsák Szilárd

Mindennek következtében most egyre kevesebb teher hárul már a kórházakra és a fővárosi szociális intézményekre, és felmerült az elmúlt hetekben történtek nyomán a felelősség kérdése is. Minden bizonnyal ennek tudható be az is, hogy ma kiderült: közös megegyezéssel távozik, és korai nyugdíjba vonul a Pesti úti idősek otthona igazgatója is.

A tömeges koronavírus-fertőzésekkel, és sok halálesettel is szembenéző intézmény vezetője, Skultéti József a Városháza mai közleménye szerint „Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról”. Levelében arról írt, 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak. Ez a helyzet megváltozott, amikor a koronavírus járvány idején ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek.

„Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét ” – tette még hozzá.

A lemondó levélhez, melyet Karácsony Gergely főpolgármester elfogadott, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes még hozzátette, „A hazug rágalmakat megfogalmazóktól és az azoknak teret adó lakájmédiával szemben jogi úton veszünk elégtételt.”

Már közel 39 millióan keresnek állást az USA-ban

Az új koronavírus járvány minden szempontból nagyon súlyosan érintette az Egyesült Államokat, ahol nemcsak a már több tízezer elhunyt, de a több tízmillió, a karantén és a globális gazdaság leállása miatt állását elveszítő ember is egyre nagyobb gondot okoz.  A Munakügyi Minisztérium mai közleménye szerint immár közel 39 millióan adtak be az országban március óta munkanélkülieknek járó támogatási igénylést, ez szinte sohasem látott mértékű munkanélküliség az országban, és jól jelzi, Amerika 1929 óta nem látott, súlyos válsághelyzettel kell, hogy szembenézzen idén. Jerome Powell, a Fed kormányzója egy korábbi interjúban arról beszélt, a munkanélküliségi arány tetőzését a szövetségi bank május és június fordulójára várja, mintegy 25%-os aránnyal.

Mindez igencsak megviseli az elnök, Donald Trump népszerűségét. A Fehér Ház ügyeire rálátó források több riporternek azt nyilatkozták, az elhibázottnak tűnő járványkezelési startégia miatt Trump egyre idegesebb, egyre többet kiabál tanácsadóival, kampánycspaata pedig kétségbeesetten gondolkozik azon, hogyan indíthatnák újra az elnök tömeges kampányrendezvényeit, hogy a hívek figyelmét a koronavírusról más, nekik kedvezőbb témákra, például Joe Biden fiának nemrég kiszivárgott, Ukrajnában vizsgálat alá vont hangfelvételére terelhessék át. Erre egyelőre nem sok esély kínálkozik, és a választási évben a járványtematika egyelőre mindent felülír.

Egyre súlyosabb a helyzet a szegényebb országokban

Noha az USA-ban és Nyugat-Európában lassan ismét lesz hely az intenzív osztályokon, a világ szegényebb országaiban a tömeges fertőzések és krízis még csak most kezdődhetnek: világszerte ma mérték a legnagyobb emelkedést, több mint 100.000-et a fertőzöttek számában, főleg pedig Dél-Amerikában. Az Egészségügyi Világszervezet már tegnap figyelmeztetett arra, ezeknek az országoknak jóval kevesebb eszköz és fejletlenebb egészségügy áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy a vírus ellen védekezzenek.

Szomorú példát szolgáltat erre a dél-amerikai járvány-epicentrum, Brazília. Az országban a halálos áldozatok száma mára már a 18.000-hez közelít, a fertőzöttek száma pedig átlépte a 270.000-et. A szövetségi kormány azonban kritikán aluli teljesítményt nyújt. Jair Bolsonaro elnök továbbra is tömegrendezvényeket tart, és azt állítja, a vírus nem keményebb mint egy sima influenza, de eközben Sao Paulo nagyváros intenzív osztálya már az összeomlás szélén áll. Hasonlóan megugrott a fertőzések és halálos áldozatok száma Mexikóban is, ahol ugyancsak számos médiatermék által manipulált ember még akkor sem hiszi el, hogy koronavírusos, amikor a kórházban diagnosztizálják. De súlyos helyzet alakult ki Peruban is, ahol a fertőzöttek száma átlépte a 100.000-et.

Nem kell fizetniük az ellátásért a bevándorló szociális munkásoknak Nagy-Britanniában

Komoly, 180 fokos fordulattal ment ma bele a londoni, konzervatív kormány abba, hogy díjmentessé tegyék az egészségügyi ellátást több tízezer, az ország idősellátásában dolgozó külföldi számára. Boris Johnson kormánya a Guardian tudósítása szerint ma délután azután változtatta meg hirtelen korábbi elzárkózását az ellenzék által is javasolt könnyítésről, hogy a közvélemény kutatásokból kiderült, még az igencsak bevándorlásellenes konzervatív szavazók többsége is támogatná, hogy a koronavírus által különösen fenyegetett, nélkülözhetetlen külföldi dolgozók ingyenesen kapjanak kezelést, ha netán megbetegednének. A közvélemény ereje pedig végül rábírta a kormányt is a változásra.

Nagy-Britannia, ahol az igazán súlyos járvány április elején kezdődött, mostanra ugyancsak a kilábalás jeleit mutatja egy pusztító első hullámból. Ugyanúgy, ahogyan a szintén súlyosan érintett Belgium is, ahol ma a korlátozások további lazítása mellett döntött a brüsszeli, szövetségi kormány: így jövő héttől kinyithatnak a fodrászüzletek és a szabadtéri piacok is a nyugat-európai országban.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton