Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: a kormány tesztelési adatai nem megbízhatóak, téli szünetet kéne elrendelni

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint „matematikai nonszensz”, amit a kormány állít a nemrégiben elkezdődött célzott tesztelés eredményeiről.

A PDSZ kifogásolja, hogy a célzott tesztelés csak a pedagógusokra vonatkozott, az oktatási rendszer egyéb dolgozóit, mint pl. a takarítókat, karbantartókat nem tesztelték. A PDSZ közleménye valamint  újfent felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a megígért 100%-os táppénz kifizetése továbbra sem működik zavartalanul, ami a PDSZ szerint az elsőszámú oka annak, hogy kevesen vettek részt a tesztelésben. A szakszervezet több további hiányosságra is felhívta a figyelmet:

  • A negatív eredményű tesztek csak 50%-os mértékben voltak megbízhatóak.
  • Az adatok közlésénél nem vették figyelembe azokat a dolgozókat, akik karanténban vannak, mert kontaktnak minősültek.
  • Ahogy azokat az alanyokat sem vették számításba, akik betegállományban vannak, mert már a célzott tesztelés előtt megfertőzödtek koronavírussal.

A PDSZ szerint a meglévő adatokat sem éppen megfelelően tálalta a kormány. Pl. nem tette közzé a számokat intézményi lebontásban, amiből tudni lehetne, hogy mely intézmények a legérintettebbek.

Az adatok szerint ráadásul az oktatási dolgozók ugyanolyan, ha nem még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az egészségügyi dolgozók: az oktatási dolgozók 2,44%-ának volt pozitív koronavírus-tesztje, amíg ez az arány az egészségügyi dolgozók esetében 1,96%.

Éppen ezért javasolja a PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését. Ez lenne a logikus és helyes intézkedés annak fényében is, hogy a járvány decemberben és januárban fog tetőzni, az elmaradt órákat pedig a tanulók behozhatnák júniusban, amikor már talán elérhető lesz a vakcina.

Címlapkép: MTI/Mészáros János