Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek kérik az ombudsmant: ne maradjon néma, amikor a gyermekek és az LMBTQ emberek jogait csorbítja a kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

10 civil szervezet fordult Kozma Ákos ombudsmanhoz közös levélben, amelyben arra kérik, haladéktalanul szólaljon fel nyilvánosan a kormány törvénymódosítási javaslatai által hátrányosan érintettek, köztük a gyermekek és az LMBTQI emberek alapvető jogaiért. Úgy vélik, ha Kozma Ákos ebben az ügyben is néma marad, az nemcsak tovább erősíti a kiszolgáltatott társadalmi csoportok megbélyegzését, de azt az üzenetet is közvetíti számukra, hogy az alapvető jogaik védelméért felelős személyt nem érdekli a jogaik sérelme.

Az aláíró szervezetek az Országgyűlés előtt lévő két törvényjavaslattal kapcsolatban kérik az alapvető jogok biztosának fellépését. A szervezetek véleménye szerint a kormány által november 10-én benyújtott kilencedik alkotmánymódosításról szóló javaslat, mely szerint „az anya nő, az apa férfi” illetve „Magyarország védi a gyermekek születési megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”, tovább növeli az LMBTQI közösségen belüli egyik leginkább kiszolgáltatott csoport, a transz emberek megbélyegzését, ellehetetleníthetik az iskolai érzékenyítő programokat, és ezáltal csökkentik a homofóbia és a transzfóbia és az iskolai bántalmazás megelőzésének lehetőségét az oktatásban.

Ugyanezen a napon a kormány benyújtott egy másik javaslatot is, amely többek között a Polgári Törvénykönyv és a gyermekek védelméről szóló törvény módosításával azt írná elő, hogy gyakorlatilag csak házaspárok fogadhatnának örökbe gyermeket, ez alól pedig csak Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter személyesen adhatna felmentést. Azonban – ahogy arra már többször is felhívták a figyelmet – az örökbefogadás lehetőségének házaspárokra korlátozása a potenciális örökbefogadók számát csökkenti, ezzel pedig elzárja a gyermekeket attól, hogy családra találjanak, illetve azzal a veszéllyel is jár, hogy a házaspárok által elutasított örökbefogadásra váró gyermekeket inkább külföldre adják örökbe vagy – a gyerekek számára leginkább káros – állami gondozásban maradnak.

A szervezetek, szerint a javaslat amellett, hogy késlelteti az örökbefogadást, azt is figyelmen kívül hagyja, hogy egyedülálló vagy nem házastársi kapcsolatban élő emberek is szerető otthont tudnak egy gyermek számára biztosítani.

Szintén nagyon aggályosnak tartják, hogy kivennék a szakértők kezéből annak megítélését, hogy ki alkalmas szülőnek, és egy politikusra bíznák ezt a döntést. Jelenleg az örökbefogadásra váró gyermekek fele tíz évnél idősebb, minden harmadik gyermek pedig fogyatékossággal élő. Az ilyen, különösen hátrányos helyzetű gyermekeket eddig is sokkal nagyobb hajlandósággal fogadták örökbe az egyedülálló felnőttek, mint az házaspárok, a tervezett módosítások pedig szinte nullára csökkentenék annak az esélyét, hogy ezeket a gyermekeket örökbe fogadják – figyelmeztetnek.

A civilek emlékeztetnek: az alapvető jogok biztosának elő kell segítenie az emberi jogok érvényesülését és védelmét, ennek során társadalmi tudatformáló tevékenységet végez.

Törvényi kötelezettsége a gyerekek és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelme, az alapvető jogokat érintő jogszabályok módosítására vagy megalkotására pedig javaslatot tehet.

Ennek ellenére – a civilek szembesítése alapján – az utóbbi időben számos alkalommal nem tett eleget kötelezettségeinek: korábban nyolc civil szervezet a Meseország Mindenkié című mesekönyv kapcsán kialakult homofób és transzfób kormányzati nyilatkozatok, polgármesteri utasítások és elmaradt rendőri intézkedések miatt már kezdeményezte az ombudsmani vizsgálatát, amelyre eddig válasz nem érkezett. Emellett az Amnesty International petícióját aláíró több mint 105 ezer ember és a Transvanilla Transznemű Egyesület is egyelőre eredménytelenül igyekezett rávenni Kozma Ákost, hogy küldje el z Országgyűlés által nemrég elfogadott transz és interszex emberek jogait súlyosan sértő törvénymódosítást az Alkotmánybíróságnak.

A szervezetek arra kérik az ombudsmant, hívja fel a nyilvánosság figyelmét az említett jogszabályok elfogadása esetén bekövetkező jogsértés veszélyére, és tegyen javaslatot az Országgyűlés számára a folyamatban lévő, alapvető jogokat érintő jogszabályok módosításának elhalasztására.

A levelet aláíró szervezetek listája:

AMNESTY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁG

BUDAPEST PRIDE

HÁTTÉR TÁRSASÁG

LABRISZ LESZBIKUS EGYESÜLET

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG

MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG

PRIZMA TRANSZNEMŰ KÖZÖSSÉG

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT

TRANSVANILLA TRANSZNEMŰ EGYESÜLET

UTCAJOGÁSZ EGYESÜLET