Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszámolták, mennyi adót kerülnek el a leggazdagabbak évente az adóparadicsomok segítségével

Ez a cikk több mint 3 éves.

Évente mindösszesen 427 milliárd amerikai dollárt – átszámítva mintegy 129 ezer milliárd forintotkerülnek el cégek és tulajdonosaik a világon az adóparadicsomokon, offshore központokon keresztül, közölte a nemzetközi szakértő csoport által készített State of Tax Justice 2020 jelentés.

Az elemzés kimutatta, hogy mind a nagyobb cégek adóügyi visszaélései, mind a terjedelmes magánvagyonok adóinak elkerülése számottevően hozzájárul ahhoz, hogy számos ország gigantikus összegeket veszít el az államkasszából, akkor, amikor éppen a járvány mutatta ki, mekkora összeg is hiányzik például az európai államok egészségügyi- és szociális rendszeréből.

A jelentés ezenkívül összeállította azoknak az adóparadicsomokat működtető államoknak a rangsorát is, akik a nyilvánosan elérhető adatok alapján a legtöbb pénzt emelik ki más országok adókasszáiból azzal, hogy nulla adós, könnyű cégalapítást ígérő szolgáltatásokat kínálnak. Ezek sorrendben:

Kajmán-szigetek (70,4 milliárd dollárnyi elkerült adó)

Egyesült Királyság (Jersey szigetén keresztül, 42,5 milliárd dollár)

Hollandia (36,4 milliárd dollár)

Luxemburg (27,6 milliárd dollár)

Egyesült Államok (főleg Delaware államon keresztül – 23,6 milliárd dollár)

Hongkong (21 milliárd dollár)

Kína (20 milliárd dollár)

Brit Virgin Szigetek (16,3 milliárd dollár)

Írország (15,8 milliárd dollár).

A legnagyobb adóparadicsomokon kívül kiemelték még Szingapúr és Svájc szerepét is ebben a nemzetközi hálózatban. A jelentés – ami először ad éves becsléseket az adóelkerülés mértékéről, az OECD 2016-os kimutatását vette alapul arról, mennyi bevételezett adót veszít el egy évben. A jelentés készítői kiemelték, mostani munkájuk célja az volt, hogy a különböző államok és az Európai Unió is végre hitelt érdemlően meg tudják becsülni, mely offshore-államok az adóelkerülés legnagyobb haszonélvezői, tehát azt, hol is kell keresni az eddig eltűnt pénzt.

A legnagyobb adóparadicsomok, és a náluk elkerült adó mértéke USA dollárban / ábra Statista.com

A jelentésből kiderül az is, a multinacionális cégek adóelkerülésének mértéke messze meghaladja a milliárdosok hasonló tevékenységének mértékét, a multik világszerte összesn 245 milliárd dollár adó eltüntetéséért felelősek.

Azt is leszögezi a jelentés, hogy éppen a legnagyobb nemzeti összterméket bevételező, legfejlettebb országok veszítik el a legtöbb adót, átlagosan ezek az országok egészségügyi költségvetésük mintegy 8 százalékát veszítik el a jelenség nyomán.

A jelentés megállapításai nyomán annak készítői mindenhol minél előbbi, és erélyes fellépést sürgetnek a világ kormányainál, például az extraprofitok megadóztatásával. Kiemelik, a nagy tech-szoftverfejlesztő cégek például előszeretettel használnak adóparadicsomokat, nekik a jelentés azt javasolja, legalább ebben a formában mégiscsak fizessék be az amúgy elkerült adókat.

Ezenkívül fontosnak tartják még a szerzők azt is, hogy minden kormány minél előbb vagyonadó-rendszert foganatosítson. Figyelmeztettek, a legvagyonosabbak (Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, stb.) vagyona elképzelhetetlen mértékben nőtt meg a globális pandémia idején, ezek már akkora vagyonok, amelyekre mindenképpen különadót kell kivetnie az amerikai szövetségi kormánynak.

Ezenkívül leszögezik, „az olyan globális adórendszer, ami képes 427 milliárd dollárt elveszíteni nem hibás rendszer, hanem olyan rendszer amit úgy terveztek, hogy megbukjon”. Mindezek miatt a leginkább működő megoldás a jelentéstevők szerint az lenne, ha az OECD helyett, amelynek gazdag országai felelősek 98 százalékban az adó elkerüléséért, a világ legtöbb államot tömörítő ENSZ-t erősítenék meg, főleg azzal, hogy ők kényszerítsenek ki új, egységesebb adórezsimet tagállamaik számára.

Mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában elsősorban baloldali, és rendszerkritikus politikusok vetették fel, hogy gigantikusra nőtt monopóliumokra immár mindenképpen ki kell vetni a nyereség- és vagyonadót. A demokrata előválasztási versenyben az Egyesült Államokban Bernie Sanders és Elizabeth Warren is ezt képviselte, de a briteknél, akik az adóparadicsomokért nagy mértékben felelősek is, ezt képviselte Jeremy Corbyn volt munkáspárti vezető is. Mindannyiuknak a média túlnyomó többségének lejárató kampányával, és a politikai, gazdasági és médiaelitek óriási tiltakozásával kellett szembenézniük, politikai projektjeik végül el is buktak.

A világ jelenlegi legnagyobb cége, az Amazon online áruház ellen a világot átölelő Progresszív Internacionálé hirdetett meg pénteken, az árleszállításairól ismert „Black Friday” idejére, amely során számos országban hangsúlyozták: az Amazon gyári dolgozói megfélemlítve, közelről megfigyelve, megfelelő védőfelszerelések nélkül dolgoznak a koronavírus idején, a cég környezeti lábnyoma gigantikus és adóelkerülés tekintetében is a világ élvonalába tartozik.

Címlapkép: Jeff Bezos az Amazon Spheres megnyitóján (kép: Flickr / Seattle City Council)