Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jeremy Corbyn a sheffieldi Amazonnál járt, hogy megmondja nekik: be kell fizetniük az adóikat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az amerikai multimilliárdos Jeff Bezos által tulajdonolt Amazon csomagolóüzeme előtt, Sheffieldben tartott szombat délelőtt kampányeseményt Jeremy Corbyn munkáspárti vezető és miniszterelnökjelölt, a december 12-i választásokra készülve. A nemrég Boris Johnson konzervatív miniszterelnökkel televíziós vitában is sikeresen megmérkőző Corbyn most a 100 milliárd dollárnál is több vagyonnal rendelkező Bezosnak, befektetőinek és menedzsereinek hozott üzenetet, miközben a GMB szakszervezeti szövetség tagjaival demonstrált a gyár előtt:

Ha megválasztják decemberben, a multicég, más multikhoz hasonlóan többé nem kerülheti el a brit adók befizetését.

Figyelmeztetett, ez nemcsak az Amazonra, de minden multicégre vonatkozni fog a szigetországban, a külön behajtott, tervezett 20%-os mértékűre emelt társasági adóból Corbynék összesen 6.3 milliárd font (több mint 2,4 ezer millárd forint) extra államháztartási bevételt prognosztizáltak 2024-re, amelyből

radikális politikai programjuk legfontosabb alapelemeit, a vasúttársaságok államosítását, a „zöld megegyezést”, zöld ipari robbanást, és grandiózus szövetkezeti bérlakásprogramot, de az egyetemisták tandíjának eltörlését és az ígért, minden brit számára ingyenes szélessávú internetszolgáltatást is finanszírozni tudnák majd.

Corbyn, és árnyék-munkaügyi minisztere, a fiatal észak-angliai képviselő, Laura Pidcock arról beszéltek a szakszervezeti tagok előtt és a médiának, mindezt a brit adóhatóság (Her Majesty’s Revenue and Customs – HMRC) megerősítésével, az ellenőrzések gyakoribbá és szigorúbbá tételével, valamint egy speciális parlamenti vizsgálóbizottsággal érnék el. Ez utóbbi a pénzügyi offshore tőke elbújtatásának módszereit, és az elrakott pénz mértékét vizsgálná, hogy azok bevonásával is beszedje majd a különadókat.

„Azért vagyunk itt, hogy megmondjuk a nagy cégeknek, amelyek Nagy-Britanniában működnek, hogy a jövőben adót kell fizetniük minden műveletük után ebben az országban”

-hangsúlyozta Corbyn, hozzátéve hogy:

„Nem tudják majd offshore számlákra bújtatni adóitokat valami adóparadicsomban. Azt gondolom, hogy ez a társadalmi igazságosság alapfeltétele.”

Pidcock és Corbyn azért csatlakoztak a GMB demonstrációjához, hogy az ellen is tiltakozzanak, ahogyan az Amazon csak időleges szerződéssel (úgynevezett zero hours contracttal) hajlandó felvenni munkásokat, akiknek így semmi sem jár, de cserébe rabszolgamunkát kell végezniük.

Corbyn el akarja érni, hogy a cég kötelező jelleggel engedje be a szakszervezetet a csomagolóüzemekbe és depókba, hogy ott ők biztosíthassák az emberséges munkafeltételeket.

Az Amazon mindeddig ugyanis vajmi kevés adót kellett, hogy befizessen az országban, vagy akár az Egyesült Államokban is. Hiába keresett Bezos világvállalata a dolgozók extrém kizsákmányolása és a csomagolóegységek folyamatos mozgatása révén brutális, mindösszesen 11,2 milliárd dollárnyi profitot, a 2018-as adóévben ebből az USA-ban egy centet sem kellett befizetnie a szövetségi adóhivatalnak különböző, a cégóriásra szabott „adókedvezmények” révén.

A helyzet nagyjából ugyanígy áll Londonban is: a cég helyi ága korábban azt közölte, összesen 63 millió font társasági adót fizetett be a 2018-as évben, ugyanakkor szakértők figyelmeztettek: Jeff Bezos emberei nem árulják el, hogy összes tulajdonukban lévő leányvállalatuk összesen mennyi adózás előtti nyereséget ért el az országban, erre pedig a brit törvények lehetőséget is adnak nekik.

Richard Murphy, a londoni City University nemzetközi, politikai közgazdaságtan-prfesszora szeptemberben a Guardiannek azt mondta, miközben az HMRC nyilvántartása szerint az Amazon maximum 94 millió fontot fizethetetett be adóként a jelenlegi kulcsokkal 2018-ban, a 2017 és 2018 közötti adózás előtti nyereség drasztikus, 18%-os növekedése azt kellene, hogy jelentse, hogy legalább 100 millió fontot fizetnek be.

Az, hogy ez mégsem történt meg, már eleve arra utal, hogy Bezosék hiába fizetnek 0 dollár adót az USA-ban, az EU-n belüli, brit nyereségük után is trükköznek az adóbefizetésekkel.

A cég természetesen tagadja a vádakat, és azzal érvel, hogy 2010 óta összesen 18 milliárd fontnyi fejlesztést vittek be a szigetországba, és 2015 óta felhagytak az „adóügyi trükkökkel” is, a most kimutatott hiányt azonban nem magyarázták meg.

Arról már korábban is beszámolt a brit sajtó, hogy a most beinduló, időközi brit választási kampány előtt máris pánik keletkezett az ország milliárdosai között, akik egyre-másra hozakodnak elő a kreatív megoldásokkal arra az esetre, ha Jeremy Corbyn tényleg beköltözhetnek a Downing Street 10-be december 13-án.

A leggazdagabbak már arról beszélnek, kreatív és exkluzív pénzügyi megoldásaik jóvoltából „akár percek alatt is” átköltöztethetik ingó vagyonukat az országból, ha a Munkáspárt hatalomra kerülne, így kerülve el az adófizetést. Ehhez a legjobb ügyvédek serege is rendelkezésükre áll, akiknek a feladata a Corbyn által az angol uralkodó osztályra kivetni tervezett örökösödési adó (ez 125 millió font fölött lenne bevezetve) kikerülése lenne onnantól fogva a fő feladatuk.

Azt, hogy még ezt a posztmodern vagyonátmentést is meg lehet viszont akadályozni, nemrég érzékletes példát szolgáltatott egy anarchista „hackivista”, aki offshore számlák teljese, 2 terbajátnyi adatbázisát pakolta ki az internetre, részletes útmutatóval szolgálva arról is, hogyan lehet azt a Kajmán-szigeteken bejegyzett banktól eltulajdonítani.

Címlapkép: GMB Union, Twitter