Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Eljövünk a gyerekeitekért” – Elképesztő videót töltött fel az ukrán neonáci Jobb Szektor

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Kárpátalja.ma portál közölte vasárnap, hogy egyelőre ismeretlen feltöltő egészen szélsőséges fenyegető videót töltött fel a Youtube-ra pár nappal korábban. A férfi a kárpátaljai Beregszász városnév-táblájánál készített felvételen az ukrán neonáci Jobb Szektor zászlója előtt, katonai uniformisban fenyegetőzik.

„Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok. Mi tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek”

– fejtette ki a férfi a szerb feliratokkal ellátott videón, amit azóta a Youtube törölt kínálatából. Az illető ezután azt is közölte „ha a magyarok nem mondanak le az autonómiához fűzött reményeikről, ők eljönnek a magyarok gyermekeiért.”

A szélsőségesen nacionalista Jobb Szektor, aminek a zászlója feltűnik a felvételen  magyarellenes sovinizmusa mellett a cigányok és a velük egyet nem értő politikusok, állami tisztviselők ellen is szabályos háborút folytat. 2015 júliusában például a szervezet tagjai szabályos, fegyverekkel vívott ütközetet folytattak napokig egy ukrán politikus, illetve az ukrán rendőrség alakulatai ellen.

Alig két éve, 2018-ban megdöbbentően erőszakos támadások értek kárpátaljai magyar, illetve magyar cigány közösségeket, ezekről akkor a Mérce is beszámolt. Abban az évben februárban szélsőségesek felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházátt Ungváron, júniusban pedig Lemberg külvárosában támadták meg neonácik magyar romák átmeneti táborát, négyen megsebesültek, köztük egy 10 éves kisfiú, egy ember pedig életét vesztette: a 24 éves Papp Dávidot brutális módon gyilkolták meg a rasszista támadók.

Július 15-én a nagydobronyi romák református imaházát gyújtották fel, a tűz a szomszédos házakra is átterjedt, egy család elvesztette lakhatását. A támadásokat magára vállaló C14, illetve Nemzeti Osztagok félkatonai szervezetek korábban is hajtottak végre rasszista támadásokat a kárpátaljai cigányok ellen Ternopilban és Lembergben is.

A most közzétett és azóta törölt videóról a Jobb Szektor hivatalos oldala egyelőre nem tett közzé részleteket.

(karpatalja.ma)