Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Vágyunk a nemzet óvó karjaira!” – az ukrajnai magyar romák elleni pogromok miatt tüntettek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szolidaritási tüntetést tartottak csütörtök délután a kárpátaljai rasszista támadások áldozatai mellett. Egy nacionalista csoport április óta rendszeresen támadja meg a Lemberg (Lviv) külvárosában élő magyar romák lakóhelyét, június 23-án egy férfit brutális módon meggyilkoltak, egy 10 éves fiút több késszúrással sebesítettek meg. A magyar kormány eddig nem reagált a határon túli magyarokkal szembeni támadásokra.

Forrás: Roma Sajtóközpont facebook

A Bem téri demonstrációt roma érdekvédő szervezetek, a RomNet, a Roma Sajtóközpont és a Roma Közösségi Hálózat hirdették meg. Körülbelül 100 fő jelent meg, többen érkeztek magyar nemzeti és a roma zászlókkal.

A tüntetés házigazdája elmondta, ebben az évben sorozatosan érik támadások az ukrajnai magyar roma kisebbség tagjait.

Júniusban Lemberg külvárosában támadták meg neonácik magyar romák átmeneti táborát, négyen megsebesültek, köztük egy 10 éves kisfiú, egy ember pedig életét vesztette: a 24 éves Papp Dávidot brutális módon gyilkolták meg a rasszista támadók.

Július 15-én a nagydobronyi romák református imaházát gyújtották fel, a tűz a szomszédos házakra is átterjedt, egy család elvesztette lakhatását. A támadásokat magára vállaló C14, illetve Nemzeti Osztagok félkatonai szervezetek korábban is hajtottak végre rasszista támadásokat a kárpátaljai cigányok ellen Ternopilban és Lembergben is.

A házigazda arra hívta fel a figyelmet, hogy

míg a februári, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának felgyújtását követően a magyar kormány a legmagasabb szinten tiltakozott, a határon túli magyar romák elleni támadások kapcsán a kormány meg sem szólalt.

A szlovákiai magyarajkú kisebbség képviseletében felszólaló Fábrik István a szlovákiai magyar cigányság nevében fejezte ki szolidaritását. Fábrik arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a ’90-es években rendszeresek voltak a magyar roma közösség elleni rasszista támadások, amelyek halálos áldozatot is követeltek.

Egy másik szónok, Rácz Béla a 10 évvel ezelőtti romák elleni sorozatgyilkossággal állította párhuzamba az ukrajnai pogromokat, majd Puczi Bélát és Szabó Ilonkát említve arról beszélt, hogy a magyar romák egyszerre tekintik testvérüknek a világban élő minden romát, külön kitért az Olaszországban üldözött romák helyzetére.

„Mi, magyar cigányok hiszünk a nemzet erejében, és vágyunk óvó karjaira.”

– mondta Rácz, aki a magyar kormánytól azt kérte, vegye fel a kapcsolatot az áldozatok családjaival és részesítsék kárpótlásban Papp Dávid hozzátartozóit, valamint támogassák a leégett nagydobronyi imaház és lakóház újjáépítését. Az ukrán kormányt pedig arra kérte, lépjen fel a magyar roma közösséget ért támadásokkal szemben.

A tüntetés végén a résztvevők egy molinót álltak körbe, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medencében élő romák egyszerre tagjai a magyarországi és határon túli magyar, illetve roma közösségeknek. A körülbelül 20 ezer főt számláló kárpátaljai cigányság például az ukrajnai magyar közösség 13%-át teszi ki.