Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogszerűen szivárogtatta ki a képviselő a tatai szállodaberuházóval folytatott tárgyalás felvételeit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elutasította a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Tata polgármesterének, a fideszes Michl Józsefnek az kezdeményezését, amelyben arra kérte a hatóságot, marasztalja el a település egyik önkormányzati képviselőjét, amiért az kiszivárogtatta az Öreg-tó partjára tervezett szálloda beruházójával folytatott önkormányzati tárgyalás felvételét. A döntésről a szállodafejlesztés megakadályozására létrejött helyi civil csoport, a Stop Avalon Tata számolt be Facebook-oldalán.

Súlyos állítások a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság határozatában

Az Avalon az önkormányzati képviselőknek, a bizottsági…

Posted by STOP Avalon Tata on Wednesday, November 25, 2020

A Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon májusban jelentette be, hogy 120 szobás szállodát építene a tataiak közkedvelt helyszínének, az Öreg-tónak a partjára, ám ezzel kapcsolatban a cég már márciusban tárgyalt az önkormányzat képviselőivel a polgármester által tető alá hozott titkos találkozón.

A megbeszélésen elhangzottakat dr. Popovics Judit önkormányzati képviselő titokban rögzítette, majd a hangfelvételt saját közösségi médiás oldalán közzé is tette. Michl emiatt fordult a NAIH-hoz, és kérte a hatóságot, kötelezze a felvétel törlésére a képviselőnőt.

Az adatvédelmi hivatal azonban nem adott igazat a városvezetőnek, sőt a civilek szerint súlyos állításokat fogalmazott meg az önkormányzat működésével, illetve a beruházás megvalósításával kapcsolatban.

A NAIH leszögezi, az önkormányzat transzparens működése a demokratikus jogállam alapvető követelménye, és ennek érvényesülése a helyi demokrácia alapfeltétele. A hatóság emellett arra is kitér, hogy a környezeti információk minősítetten közérdekű adatnak számítanak, hiszen ezek ismerete nélkül az állampolgárok nem tudják gyakorolni az egészséges környezethez fűződő alkotmányos jogukat.

„Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a környezetvédelmi törvény alapján a környezetterheléssel, környezet igénybevételével, környezet veszélyeztetéssel összefüggő adatok nyilvánosságát nem csak a közfeladatot ellátó, vagy közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, hanem minden szervezetnek, gazdasági társaságnak biztosítania kell” – fogalmaz a hatóság.

A fentiek miatt úgy látja, hogy a tárgyaláson a Natura 2000 természetvédelmi területen tervezett beruházással kapcsolatban elhangzottak „közvetlenül környezeti adatnak minősülnek”, és így a széleskörű nyilvánosságra tartoznak.

Mindezek fényében a NAIH jogszerűnek ítélte Popovics képviselő lépését, még úgy is, hogy a felvétel titokban készült, és közzététele előtt a polgármestert nem tájékoztatta róla.

A NAIH ráadásul még kritikát is megfogalmaz a polgármesterrel szemben, mondván Michl az önkormányzati törvény előírásait megkerülve tárgyalt az Avalonnal, ami alkalmas lehet az információszabadság korlátozására.

A Stop Avalon Tata úgy látja, az adatvédelmi hatóság döntése komoly fegyvertény a civilek kezében, akik már jó ideje bíróságon próbálják nyilvánosságra hozatni a beruházással kapcsolatos hatásvizsgálatokat, a polgármesteri hivatal ugyanis eddig minden erre vonatkozó kérdésüket elutasította.

Az Öreg-tó partjára tervezett szálloda legutóbb két hete került be a hírekbe: a Mérce elsőként írta meg, hogy a Nemzeti Választási Iroda a veszélyhelyzetre hivatkozva megsemmisíttetné a beruházás elleni népszavazás kiírásához összegyűjtött közel hétezer aláírást. Végül az NVI jogértelmezése tévesnek bizonyult, és az Országgyűlés is pontosította a veszélyhelyzet idejére vonatkozó népszavazási szabályokat, az aláírások így megmenekültek.

Az Avalon időközben módosított az eredeti látványterveken, és 120-ról 95 szobára csökkentette a szálloda befogadóképességét, ám a helyieket ez sem nyugtatta meg.

A tatai népszavazás célja, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon tóparti luxusszállodájának megépülését. A helyiek által féltett Öreg-tó partján található terület beépítésének híre nagy port kavart, miután Michl József fideszes polgármester a tavaszi veszélyhelyzet idején egymaga hozott határozatot arról, hogy az Avalon által felvásárolt telkeket kiemelt fejlesztési területként kezeli a város – a területre vonatkozó szigorú szabályok (pl. kismértékű beépíthetőség) ugyanis így a beruházó igényei szerint változtathatók.

A civil mozgalom a Stop Avalon! Tata nevű Facebook-csoportból nőtte ki magát, a helyiek itt kezdtek közös gondolkodásba arról, hogyan hallathatnák a hangjukat a sok szempontból káros szállodaépítés ellen. A csoport néhány hét alatt 14 ezer fősre duzzadt, a tagok közt olyan természetvédő, ökológus, hidrogeológus, művészettörténész, építész, jogász és közgazdász is van, aki szaktudásával segít, hogy a tiltakozókat szakmai érvekkel megtámogatva tudják képviselni az önkormányzattal szemben.

A csoport azóta az online térből kilépve több sikeres demonstrációt és figyelemfelhívó akciót is csinált Tatán, majd sok küzdelmet követően október közepén végül zöld utat kapott, így belevághatott a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtésbe. A nagy támogatottságnak örvendő, példaértékű aláírásgyűjtő kampányról ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

Címlapkép: Mérce