Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Engedett a kormány, könnyítettek az értelmi fogyatékosok maszkviselési szabályain

Ez a cikk több mint 3 éves.

Komoly sikert könyvelhetnek el az értelmi fogyatékossággal élők, valamint az őket támogató és az érdekképviseletüket ellátó szervezetek, miután a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyből kiderül, könnyítettek számukra a maszkviselési szabályokon.

A Lépjünk, hogy léphessenek csoport Facebook bejegyzésében számol be az eredményről, miszerint a korábban csak az autistákra vonatkozó könnyítést kiterjesztették a másfajta fogyatékossággal élőkre is.

 

📣 Szuper hír!

😷 Az éjjel megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy kiterjesztik a kötelező maszkviselés alól…

Közzétette: Lépjünk, hogy léphessenek – 2020. november 26., csütörtök

A Közlönyben megjelent módosítás szerint

„A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet

  • a) 1. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében a „valamint az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével” szövegrész helyébe a „valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével” szöveg,

  • b) 1. § (5) bekezdés nyitó szövegrészében az „Az autizmus spektrumzavarral élő személy” szövegrész helyébe az „Az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy” szöveg

lép.”

Vagyis a kormány úgy tűnik, miután az autizmussal élők esetében már engedett, meghallotta az érdekképviseleti szervezetek régóta hangoztatott szavait, miszerint életszerűtlen és kivitelezhetetlen is valamennyi fogyatékkal élőt arra kényszeríteni, hogy viseljék a maszkot.

Szombaton még arról adtunk hírt, hogy az Operatív Törzs elutasította a Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), illetve az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) megkereséseit, amiben a könnyítést kérték, mondván a járvány jelenlegi terjedési üteme mellett nem indokolt, hogy elengedjék az érintettek maszkviselési kötelezettségét.

Ahogy a Lépjünk, hogy léphessenek megjegyzi, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) is többször kereste Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vegye figyelembe a fogyatékkal élők érdekeit, valamint a maszkviseléssel kapcsolatos nehézségeket. Szerdán, a kormányzati döntés nyilvánosságra hozatala előtt még az alábbi kampánnyal készültek:

A KSH adatai szerint Magyarországon 57 ezren élnek értelmi fogyatékossággal, az ÉFOÉSZ adatai szerint pedig ennél is többen, ők 80 ezer főt tartanak számon, vagyis a magyarországi társadalom durván 0,8 százalékát érinti az intézkedés (bár a kisgyerekek számára jelenleg sem kötelező a maszkviselés).

Az értelmi fogyatékkal élők számára készített, könnyen érthető koronavírus tájékoztató itt található. Az ÉFOÉSZ legfrissebb, könnyen érthető hírei pedig itt.

Arról, hogy mit tehetünk mi és mit tesznek meg különböző európai országok a fogyatékos emberekért koronavírus idején, itt írtunk hosszabban. Az autizmus spektrumzavar létezésének tudatosításáról és elfogadásának fontosságáról pedig itt.

Címlapkép: MTI/Varga György