Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

80 ezer ember számára lehetetleníti el a mindennapokat a kötelező maszkviselés, egyelőre nem segít az Operatív Törzs

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár a kormány részben meghallgatta az értelmi fogyatékosok képviselőinek kéréseit, és az autizmus spektrumzavarral élők számára már nem kötelező a maszkviselés, azonban az értelmi fogyatékkal élőknek még mindig az.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), illetve az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is korábban többször jelezte az illetékes szervek felé a maszkviselésre vonatkozó szabályokból adódó problémákat. Az operatív törzs azonban elutasította kéréseiket.

A kötelező maszkviselés alóli mentességre vonatkozó javaslatát az operatív törzs áttekintette, és a járványügyi szakterület véleménye alapján a járvány jelenlegi, egyre gyorsuló ütemű terjedésére tekintettel nem támogatta. Amennyiben a járványügyi helyzet kezelése megengedi, úgy javaslatát az operatív törzs megvizsgálja

– válaszolta a szervezeteknek Lakatos Tibor dandártábornok a Belügyminisztérium Ügyeleti Központjának a levelében.

A november 19-én megjelent Magyar Közlönyben ismertetett kormányrendelet pozitívan módosítja a 10-én megjelent szabályozást, így az autizmussal élők számára már nem kötelező a maszkviselés. Az ÉFOÉSZ szerint ez örvendetes, de nem elég, hiszen számos értelmi fogyatékossággal és súlyos-halmozott fogyatékossággal élő személy és családja várja, hogy ő helyzetüket is méltányoló döntés szülessen.

A KSH adatai szerint Magyarországon 57 ezren élnek értelmi fogyatékossággal, az ÉFOÉSZ adatai szerint pedig ennél is többen, ők 80 ezer főt tartanak számon.

„Csütörtök délután óta égnek a telefonok, kapunk e-mail hegyeket, amelyek arról szólnak, hogy a szülők, a hozzátartozók mennyire kiborultak. Innentől nem nagyon tudunk mást tenni, mint újból írunk a szereplőknek, akikkel eddig kapcsolatban álltunk, az operatív törzsnek, a belügyminiszternek, illetve több országgyűlési képviselőnek”

-nyilatkozta Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója az Indexnek.

Az ÉFOÉSZ már november 12-én, tehát a mostani szigorú szabályok bevezetésének másnapján jelezte, a belügyminiszterhez fordulnak segítségért. A szervezet szerint ugyanis az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik egy részének megoldhatatlan feladat a fogyatékossággal élő családtag kötelező maszkviselése. Erre már több alkalommal is felhívták a figyelmet.

A szabályok további szigorítása és a kivételek megteremtésének hiánya most minden eddiginél nehezebb helyzetbe hozza a hozzátartozókat.

A többségében egyszülős családok számára megoldhatatlan az, hogy hozzátartójuk nem tudja elviselni magán a maszkot, és így a büntetés kockázata nélkül nemcsak a tömegközlekedési eszközöket nem tudják használni, hanem boltba, gyógyszertárba sem tudnak elmenni.

„Azt javasoljuk az Operatív Törzs számára, hogy Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan, a maszkviselési szabályok alól kapjanak felmentést a súlyos autizmussal és értelmi fogyatékossággal élő személyek.”

Az értelmi fogyatékkal élők számára készített, könnyen érthető koronavírus tájékoztató itt található. Az ÉFOÉSZ legfrissebb, könnyen érthető hírei pedig itt.

Arról, hogy mit tehetünk mi és mit tesznek meg különböző európai országok a fogyatékos emberekért koronavírus idején, itt írtunk hosszabban. Az autizmus spektrumzavar létezésének tudatosításáról és elfogadásának fontosságáról pedig itt.

Címlapkép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Down-szindrómás Horváth Júliával játszik a Kézenfogva Alapítvány fogyatékos gyermekek családban maradását vagy örökbe adását támogató szolgáltatását bemutató családlátogatáson, 2020. szeptember 23-án. MTI/Kovács Tamás