Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem támogatja a budapesti iparkamara Parragh László iparűzési adó felfüggesztésről szóló javaslatát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem támogatja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnök kormánynak tett javaslatát az iparűzési adó felfüggesztéséről. – derül ki  Karácsony Gergely Facebook-bejegyzéséből.

A főpolgármester arról számolt be, hogy Fővárosi Önkormányzat és a BKIK egyeztetéseket kezdett és megállapodott arról, hogy milyen eszközökkel lehetne segíteni a nehéz helyzetbe került gazdasági szereplőkön.

Mind a BKIK mind pedig a főváros egyetért abban, hogy az Iparűzési Adó elengedése csak akkor lehetséges, ha az az önkormányzatok számára egyidejűleg, és teljes mértékben kompenzációra kerül azok működési kiadásainak finanszírozására.

Minden ezzel ellentétes javaslat súlyos problémákat jelent a gazdaság számára nélkülözhetetlen közszolgáltatások szempontjából.

Megállapodtak abban is, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány adta lehetőségek felhasználásával programot indítanak a legrosszabb helyzetben lévő mikro- és egyes kisvállalkozások mikrohitelezéssel való gyors megsegítésére, mintegy 2,5 milliárd forint értékben.

„Tudjuk, hogy ennél többre lenne szükség, a budapesti vállalkozások is többet érdemelnének, de a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások miatti nehéz helyzetünkben most ekkora segítséget tudunk felelősséggel vállalni.”

-fogalmaz Karácsony.

Közös kupon programot is indítanak, aminek keretében a fogyasztók előre vásárolhatnak szolgáltatásokat, ezzel segítve a nehéz helyzetbe került vállalkozások finanszírozását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Parragh László először november 8-án tett az iparűzési adó felfüggesztésére vonatkozó javaslatot Orbán Viktornak, amikor a miniszterelnök irodájában találkoztak.

Az iparűzési adó elengedése mellett a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztását is javasolja a kamara. Ide tartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

A kamara elnöke azzal indokolta a javaslatot, hogy az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják az önkormányzatok, „ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei”. (Ezzel kapcsolatban tudni érdemes, hogy az adózók 2%-a fizeti a fővárosban az iparűzési adó 82%-át. Azaz az adózók 2%-nál hagyna ott az MKIK javaslata idei összeggel számolva kb. 213 milliárd forintot, nem pedig a kkv-knál.)

A főpolgármester teljes bejegyzése: 

Megéri okosan, szakmai érvek és a tények alapján tárgyalni. Így született meg ma a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. november 24., kedd

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán