Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cserben hagyja a kormány a rászorulókat: ki tudja, mikor lehet újra ételt osztani?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Fogalmuk sincs a segélyszervezeteknek, mikortól és hogyan lehet egyáltalán ételt osztani a rászorulóknak – derült ki az RTL Klub riportjából. A járványhelyzet miatt ugyanis jelenleg tilos bármilyen gyülekezés, így azonban a köztereken történő ételosztás is ellehetetlenült.

A Heti Betevő Egyesület az elmúlt hét évben vasárnaponként osztott meleg ételt alkalmanként körülbelül 2-300 adagot), ehelyett jelenleg hajléktalanszállókra, nappali melegedőkbe viszik az ennivalót, a november 11-én életbe lépett új korlátozások óta szüneteltetik az ételosztást, bizonytalan ideig. Az egyesület abban bízik, hogy idővel enyhülnek a szabályok, és meg tudják találni a módját annak, hogyan tudják segíteni a rászorulókat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet arról is beszámolt, hogy épp a járványhelyzet miatt egyre többen fordulnak hozzájuk segítséget kérve.

Az egyébként is látszik, hogy a kormány járványügyi intézkedései épp a legnehezebb helyzetben lévők kiszolgáltatottságára nem reflektál.

Az ATV Híradó információi szerint Nagykanizsán hunyt el a tél első kihűléses áldozata: egy hajléktalan férfi egy bevásárlóközpont közelében hűlt ki.

A járványügyi korlátozások ugyanis semmilyen módon nem reflektálnak azokra, akik otthon hiányában nem tudnak hazamenni. A rendelkezések megszegését a kormány szabálysértésnek minősítette, amely ráadásul olyan mértékű bírsággal is járhat, amelyet még egy átlagos keresetű ember is aligha tud kifizetni.

Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület egyik önkéntes jogásza a Mércének korábban elmondta: az egyik legsúlyosabb probléma, amivel az egyesület jelenleg szembesül, hogy nem tudják elérni az utcán élő ügyfeleiket. Nem csak arról van szó, hogy a fertőzésveszély miatt az Utcajogásznak átmenetileg fel kellett függesztenie a heti rendszerességű ingyenes jogsegélyszolgálatát a Blaha Lujza téren, aminek következtében megszűnt a személyes kapcsolattartás lehetősége, hanem Molnár sejtése szerint a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő ügyfeleik valószínűleg igyekeznek elbújni, hogy elkerüljék a büntetést. Így azonban az Utcajogász sem tud segíteni azokon, akik esetleg belefutottak a járványügyi korlátozások által okozott problémákba.

De ugyanígy nem foglalkozik a kormány más sérülékeny csoportokkal sem:

    • Hiába jelentette be nagy lendülettel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy minden diáknak és tanárnak a középfokú oktatásban ingyenes lesz az internethez való hozzáférés a járvány terjedése miatti korlátozások idejére, a különféle kitételeknek „köszönhetően” épp azok maradnak ki a kormányzat internethasználat-támogatásából, akiknek pedig a legnagyobb szükségük lenne arra: akiknek nincs otthon vezetékes internet-hozzáférésük (márpedig ez főként a kistérségekben egy viszonylag gyakori helyzet).
    • Bár a kormány részben meghallgatta az értelmi fogyatékosok képviselőinek kéréseit, és az autizmus spektrumzavarral élők számára már nem kötelező a maszkviselés, azonban az értelmi fogyatékkal élőknek még mindig az – így 80 ezer ember számára lehetetleníti el a mindennapokat a kötelező maszkviselés.
    • Egyelőre szó se esik arról, hogy a COVID-19-megbetegedésben elhunyt személyek esetében a felmerülő, temetkezéssel kapcsolatos többletköltségeket (akár 20-30 ezer forint is lehet) ne lehessen az ügyfelekre terhelni, miközben ez rengeteg családot hoz lehetetlen helyzetbe.

Az RTL Klub riportját itt lehet megnézni:

Címlapkép: Élelmiszercsomag- és ebédosztás a Magyarországi Krisna-tudatú Hívõk Közössége rendezésében a Népligetben 2019. december 25-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)