Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A dolgozói sztrájk és az Origo hamis cikke ügyében is pert nyertek az SZFE egyetemfoglalói

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közel egy hónappal az SZFE hallgatóinak egyetemfoglalása előtt, augusztusban négynapos szabadegyetemet szervezett a diákközösség a társadalmi- és felsőoktatási helyzetről, illetve az SZFE előtt álló modellváltásról. A szervezők szerint

„A heterogén alkotói attitűdök felmutatása mellett a programnak többek között az is célkitűzése, hogy intézménykritikai szelepeket nyisson, és egy reflektáltabb emlékezetpolitika jegyében megvizsgálja.”

Alapvetően egy ilyen, eseményeket értelmező több napos program hallgatók részéről akkor se lenne meglepő, ha történetesen nem erőteljes hatalmi nyomás közepette szervezték volna, a felsőoktatásban tanulók ugyanis gyakran értelmezik a társadalom intézményeinek működését, jobbára ez a dolguk.

De az Origo névtelen munkatársának ez a tény, illetve két, civil közéletben meglehetősen aktív szereplő, Gulyás Márton és Misetics Bálint meghívása elég volt ahhoz, hogy szeptember közepén bedobja a nagy megfejtést, miszerint politikai képzést óhajtott szervezni az SZFE kommunikációs vezetője a később radikalizálódó egyetemistáknak.

Veszprémi Judit nem hagyta annyiban a dolgot, és bíróságra vitte az őt – és az SZFE ügyét – besározni hivatott cikket, és most szerdán meg is nyerte a sajtópert az ORIGO ellen.

Ma megnyertem a sajtóhelyreigazítási pert az Origóval szemben, akik szeptember 18-án azt állították, hogy politikai…

Posted by Veszprémi Judit on Wednesday, 18 November 2020

Az SZFE sztrájkbizottsága mindeközben csütörtök délelőtti online sajtótájékoztatón bejelentette, hogy

megnyerték a megismételt elsőfokú pert, így folytathatják a sztrájkot az intézményben, amelynek új vezetése a tanítást is betiltaná.

– erről a 444 tudósított.

„A Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseink jogszerűségéhez nem férhet kétség. Emiatt a kérelmezőknek a figyelmeztető sztrájk jogellenességének megállapítása iránti kérelmét elutasította, a Fővárosi Törvényszéket viszont eljárásjogi okok miatt új eljárás lefolytatására utasította. A Törvényszék az új eljárást lefolytatta, és a kérelmezők keresetét e körben is elutasítva szintén nekünk adott igazat. Ezért a sztrájkot folytatjuk.”

– közölték a szervezők.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata egy hete tette közzé az intézmény sztrájkoló oktatóinak közleményét, miszerint a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkköveteléseik jogszerűek, ezt a Mérce is megírta.

Ahogy azt is kimondta, hogy figyelmeztető sztrájkjuk is jogszerű volt, amit az egyetem alapítványa korábban vitatott.

Az egyetemi polgárok szerint illegitim, a javaslataikat figyelmen kívül hagyva kinevezett alapítványi kuratórium kezdettől fogva vitatja a sztrájk jogosságát, és a mostani ítélet már csak azért is fontos, mert korábban a Fővárosi Törvényszék is jogellenesnek találta a dolgozók sztrájkját. Most azonban új eljárást kell végrehajtania, az Ítélőtábla döntéseinek figyelembe vételével, vagyis azzal, hogy jogszerűek a sztrájkkövetelések – amit a Törvényszék vitatott a legutóbbi eljárásban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről nyáron döntötte el a kormány, hogy alapítványi fenntartásba adja. Az egyetemi polgárság ezt nem támogatja, pláne úgy, hogy a fenntartó kuratórium összeállításába nem volt beleszólásuk, a kormánynak annál inkább. Az egyetem körüli eseményekről, valamint az ügy körül kibontakozott széles körű társadalmi tiltakozásról rendszeresen beszámolunk a Mércén, vonatkozó cikkeink ezen a linken olvashatók.

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce