Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit Munkáspárt visszaállítja Jeremy Corbyn tagságát

Ez a cikk több mint 3 éves.

19 napnyi felfüggesztés után visszaállította a brit Munkáspárt (Labour)  korábbi vezetőjének, Jeremy Corbynnak tagságát, írja a Guardian. Corbynt antiszemita vádak miatt fosztották meg tagságától – a lap szerint jelen a lépés kedvezhet a párt újraegyesítését szorgalmazó jelenlegi vezető, Keir Starmer törekvéseinek, ám felháborodást válthat ki egyes zsidó közösségekből.

BalraÁt társoldalunk Corbyn eleni vádakat körüljáró cikkében ugyanakkor felhívja a figyelmet: a Jewish Voice for Labour nevű, zsidó munkáspárti tagokat tömörítő hálózat azonnal tiltakozott a volt pártelnök felfüggesztés ellen.

Corbyn kizárásáról korábban már beszámoltunk: a radikális döntést azt követően hozta meg a párt, hogy Corbyn a párton belüli antiszemitizmusról szóló vizsgálat eredményével kapcsolatos hivatalos közleményében tett kijelentéseit nem volt hajlandó visszavonni.

A közleményben Corbyn arról ír, szerinte bárki, aki azt állítja, hogy nincs a Munkáspárton belül antiszemitizmus, téved. „Természetesen van, ahogy az egész társadalomban is, és van, hogy olyanok adnak neki hangot, akik baloldalinak tartják magukat.”

„Pártunk és tágabb közösségünk zsidó tagjai joggal várták el tőlünk, hogy fellépjünk ez ellen, és sajnálom, hogy tovább tartott változást elérni, mint ahogy kellett volna” – folytatja közleményét a politikus. A bekezdésben, amely a legproblémásabbnak tűnhetett a Labour jelenlegi vezetősége számára, Corbyn arról ír, hogy a politikai ellenfelek és média eltúlozta az antiszemita-kérdést. Az inkriminált részlet így hangzik:

„Egyetlen antiszemita is túl sok már, de a probléma mértéke politikai okok miatt drámaian túl lett hangsúlyozva a párton belüli és azon kívüli ellenfeleink, valamint a média nagy része által is. Ez a kombináció kárt okozott a zsidó közösségnek, és soha nem szabad megismételni.”

Corbyn egy mai közleményben nyilvánosan is bocsánatot kért kijelentéséért, illetve tisztázta: az antiszemitizmusról szóló aggodalmakat nem tartja eltúlzottnak vagy felfújtnak, eredetileg is csupán azt szerette volna jelezni, hogy a Munkáspárt nagy része úgy, mint eddig is, ellenzi a rasszista megkülönböztetést:

A Guardian információi szerint a volt vezető párttagságának visszaállításáról még nem kapott hivatalos értesítést, illetve bővebben annak feltételekről sem lehet tudni.