Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem segít a járvány elleni védekezésben, ha Trump túl sokáig kapaszkodik az elnöki székbe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök először szólalt meg a nyilvánosság előtt a tíz nappal ezelőtt tartott elnökválasztás óta. Pénteken egy koronavírus-járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatón a Fehér Házban szőr mentén annak is felvetette a lehetőségét, Joe Biden kormány folytatja a vírus elleni védekezést. Trump a sajtótájékoztatón saját kormánya további járványügyi terveiről, illetve a vakcina várható érkezéséről is beszélt.

Az elnök egy nyelvbotlásnak tűnő félmondatban beszélt egy várható Biden-adminisztráció lehetőségéről, méghozzá abban a kontextusban, hogy a demokrata politikus országos karantént vezetne be a járvány miatt, míg Trump kizárta ennek lehetőségét.

„Ha egy mód van rá, az én kormányom nem fog lezárást csinálni. Remélhetőleg nem kerül sor országos lezárásra, bármilyen kormány is legyen a jövőben. Majd meglátjuk”

– mondta.


Biden győzelmét a hírügynökségek és tévétársaságok múlt szombaton hirdettték ki, mivel matematikailag biztossá vált, hogy a demokrata jelöltnek több elektori szavazata lesz riválisánál. A New York Times szerint péntek estére az utolsó két államban is végeztek a szavazatok összesítésével, így kiderült, hogy Georgia államban Joe Biden 14 ezer szavazattal, 0,28 százalékkal többet kapott, mint Donald Trump, Észak-Karolinában pedig 74 ezerrel többen szavaztak Trumpra, 1,3 százalékkal többen, mint a korábbi alelnökre. Így Joe Bidennek  végül összesen 306, Donald Trumpnak 232 elektori szavazata van.

Trump mindezidáig ódzkodott attól, hogy elsimerje riválisa sikerét, miközben fellebbezésekkel próbál érvényt szerezni a az általa kezdettől fogva hangoztatott választási csalás vádjának. Arról, hogy Trumpnak jó oka van nem gratulálni Joe Bidennek, itt írtunk hosszabban.

A The Guardian összefoglalója szerint az amerikai belügy egyébként csütörtökön az USA történelmének legbiztonságosabb választásává nyilvánította a múlt heti, több helyütt lassú számlálást és szoros eredményeket hozó elnökválasztást, a szavazatok kompromittálására utaló bizonyítékot pedig nem találtak. Mind a demokraták, mind a republikánusok tisztviselői nyilvánosan elismerték, hogy a választás sikeresen zaljott, és a nemzetközi megfigyelők is megerősítették, hogy nem történt súlyos szabálytalanság.

Trump pénteki sajtótájékoztatójára azt követően került sor, hogy egy nappal korábban rekordszámú, 160 ezer új megbetegedést regisztráltak az USA-ban. Az MTI tudósítása szerint a pénteki adat ezt is megugrotta: tegnap több mint 170 ezer új fertőzöttet regisztráltak az országban. Több tagállamban szombattól vagy vasárnaptól további szigorításokat vezetnek be a járvány visszaszorítása érdekében.

Trump a vakcina kapcsán aról beszélt: április magasságába várja, hogy a lakosság számára tömegesen elérhető legyen az oltóanyag.

Joe Biden Trump sajtótájékoztatójára reagálva közleményt adott ki, amelyben „erőteljes és azonnali szövetségi választ” sürgetett, leszögezve, hogy ez a fajta válasz eddig „siralmasan hiányzott” a kormányzásból.

Az USA-ban több mint 243 ezet ember halálát okozó vírus elleni kormányzati védekezés kritikája Biden egyik fő kampánytémája volt a választások előtt. Nyilvános szerepléseinek nagy részén is arra buzdította az amerikaiakat, hogy viseljenek maszkot , és a koronavírust tekintsék komoly fenyegetésnek, politikai szimpátiától függetlenül. Biden ugyan korábban maga sem támogatta az országos leállást, de „sürgős intézkedéseket” kért Trumptól.

„A válság nem várja meg az átadás-átvételt, és jelenleg gyorsul a terjedése ”- mondta pénteki nyilatkozatában Biden.

Közegészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy ha Trump nem hajlandó erélyesebben fellépni a védekezésben, vagy nem hangolja össze a saját stábjának munkáját Biden szakértőivel, az csak súlyosbítani fogja a járvány hatásait, és keresztbe tehet a vakcina minél gyorsabb elérhetővé tételének és terjesztésének is.

Biden hivatalosan akkor lesz USA megválasztott elnöke, ha az államok által delegált elektorok is megválasztják. A szavazás körüli jogi vitáknak és az újraszámlálásoknak elvileg december 8-ig le kellene zárulniuk, Bident pedig 2021. január 20-án iktathatják be.

(The Guardian, MTI, New York Times, Portfolio)