Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump pontosan tudja, hogy nem nyert, de nyomós oka van ezt nem elismerni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nagyon is tisztában van azzal Donald Trump, hogy nem nyerte meg a november 3-i elnökválasztást, akármennyi pert és újraszámolást is indít. Az NBC News riportja szerint az elnök nem olyan elvakult az ügyben, mint amilyennek látszik, és hiába nem gratulált Joe Bidennek, vagy ismerte el nyilvánosan vereségét, mint ahogy az eddig szokás volt, valójában tisztában van azzal, hogy az általa rendezett óriási „választási csalásos” showja politikailag értelmetlen.

A riport az elnök környezetében lévő tanácsadókkal beszélve leszögezte, Trump már napok óta elfogadta azt, hogy Biden számos államban jóval több szavazatot kapott, mint ő, most mégis azért beszél választási csalásról és indítja perek tucatjait, mert tanácsadói szerint egyfajta „színházat csinált” az egészből, és mert úgy gondolja, keményvonalas támogatói „megérdemlik, hogy lássanak egy jó küzdelmet.”

Az NBC-s Peter Alexander információit tőle függetlenül megerősítette a Washington Post és az Associated Press tegnapi híradása is, akiknek a Fehér Ház tanácsadói rendre ugyanezt magyarázták el, kiemelve,

„Semmiféle stratégiánk nincs arra, hogyan nyerjük meg az egészet.”

Sőt, magyar idő szerint a ma hajnali órákban a Trumpot segítő jogi csapat egy prominens ügyvédje, Jonathan Goldstein egy, a „választási csalás” vádjával foglalkozó philadelphiai bírósági meghallgatáson, amikor a bíró megkérdezte, tudja-e bizonyítani a választási csalás vádját a felterjesztett „bizonyítékok” alapján, eskü alatt úgy válaszolt:

„Elég durva dolog lenne csalással gyanúsítani bárkit is. Mi csupán ennek a választásnak a végére szeretnénk pontot tenni.”

Nyilvánosan, a média előtt azonban a városban turnézó Trump-kampány nem ilyen óvatos: Cory Lewandowski kampánymenedzser, és Rudy Giuliani ügyvéd és volt New York-i polgármester továbbra is halott levélszavazókkal példálóztak, és úgy mutatták be bizonyítékaikat, mintha azok az eredményt is megfordítanák. Trump Twitteren pedig már „több százezer elcsalt szavazatról” dühöng.

Mindez azonban a legtöbb Trump környezetében sürgölődő ember szerint egészen más célokat szolgál, minthogy a vesztett választást valóban megfordítsák.

Trump elég sok pénzzel tartozik a Republikánus Pártnak

Egy amerikai elnökválasztási kampány mindig dollár-százmilliókba kerül, a Trump-kampány pedig nem csupán veszített a végén, de kolosszális pénzeket költött reklámokra, és idejekorán a végére járt a tekintélyes elnöki újraválasztási alapnak.

Mindezt a számos gazdag donor által eltartott Republikánus Párt fizette főleg. A CBS News összefoglalója kiemelte, hogy éppen ezért, a „választási csalás felderítésének” meséje elsősorban arra szolgál Trump számára, hogy a választás után keletkező, súlyos anyagi problémáit új pénzgyűjtéssel kezelje és oldja meg.

Az adományokhoz fűzött, apróbetűs „nyilatkozatból” a honlapokon kiderült,  „védelmi alap” kifejezetten a Republikánus Nemzeti Bizottsághoz (RNC) tartozó adományszámlára kerül, és az oda beérkezett, máris tetemes mennyiségű adomány 60%-a „fennálló követelések rendezésére” megy el, tehát a kampányban, a fő donorok által gyakran hitelezett hozzájárulásokat törlesztik elsősorban, és nem jogi költségekre megy el a pénz.

További 40% ugyancsak a Republikánus Pártnál maradt, és a napi működésre megy el, ennek csupán egy egészen kis része valójában az, amit a választási újraszámolásra és bírósági ügyekre költenek.

Éppen ezért fontos az, hogy az elnök ne ismerje el vereségét, és szinte minden nap beszéljen valamiféle szenzációs leleplezésről, a demokraták korrupciójáról és új Trump-szavazatok felleléséről, így tarthatja ugyanis fent a folyamatos adományozó kedvet számos híve körében.

Az egész showműsorra van még kicsit kevesebb, mint egy hónapja: december 8-án hitelesíti ugyanis a legtöbb állam a választási eredményeket, és ad megbízást az elektorainak, akik mostmár szinte bizonyos, hogy Joe Bident hirdetik meg egyértelmű győztesnek.

Középtávon a Trump TV a cél

De az anyagi talpra állás, a a Republikánus Párt kistafírozása mellett az új akcióval az elnöknek hosszabb távú céljai is vannak. Az Axios politikai portál írt arról, Trump több közeli barátjának is elmondta, új, digitális politikai televíziót szeretne indítani, ahol a hírek kommentárjai a személye köré épülnének, és a hangvétel még a mostani fő jobboldali csatornánál, a Fox Newsnál is keményebben jobboldali lenne.

Az elnök környezete szerint ugyanis Trump a választás éjszakáján iszonyatos méregbe gurult a Fox ausztrál milliárdos tulajdonosára, Rupert Murdochra, amiért idejekorán Biden javára ítélte meg az arizonai versenyt. Több tanú szerint ekkor Trump a telefonban is ordítozott egy sort az általában őt támogató Murdcoch-al, ez pedig azelőtt nem fordult elő.

Ezek után nagyon megerősödött az elnök szándéka abban, hogy karrierjének következő, jelentős fejezetét a Fox News tönkretételére tegye fel. Tervei szerint saját híveinek szóló hírcsatornája a földi sugárzás borsos ára miatt interneten, digitálisan indulna el, ahhoz pedig csak előfizetéssel lehetne majd hozzáférni, pontosan úgy, mint ahogyan most a Fox üzleti modellje csinálja, az ingyenes próba után ugyanis nézői 85%-a válik rendes előfizetővé havi 6 dollárért. Trump éppen ezeknek az előfizetőknek az elcsábítására játszik, és virágzó vállalkozást álmodott meg.

Kampánya során ugyanis lakcímek, telefonszámok tízmillióit szerezte meg szervezete, amelyeket most az új, induló projekt népszerűsítésére és előfizetők toobrzására használna fel, ehhez azonban meg kell mutatnia, hogy valójában győztes, és hogy keményen harcol, nem ismeri el egyszerűen Biden és a demokraták győzelmét, még ha végül ki is kell majd költöznie a Fehér Házból.

Vereségéért amúgy Trump főleg ugyancsak a Fox News megváltozott tónusát okolja bizalmas körben. Ahogy erről az Axios cikke beszámol, Trump azt kérdezte meg kampánycsapatától

„Mi a különbség 2016 és 2020 között? Én mindig azt mondom, hát nézzétek meg, főleg a Fox!”

Most, egy alapos pénzgyűjtő kampány után épp ezen kíván változtatni.

A Fox utóbbi időben valóban egyre kritikusabb lett az elnökkel, például a reggeli műsoruk, a Fox&Friends is egyre kevesebb alkalommal értett vele egyet, még ha bizonyos showmanek, mint például Tucker Carlson, váltig ki is tartanak mellette. De két, digitális alapú új „hírcsatorna” is megjelent már a piacon, a Newsmax és a One America News, amelyek éppen azt kínálják, hogy a tárgyilagosság maradékát is hátrahagyva csak olyan híreket és véleményeket közölnek, amiket Trump hívei hallani és látni akarnak. Azt nem tudni, hogy Trump esetleg ezek egyikét kívánja-e átalakítani majd, vagy teljesen új tévét indít.