Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hét százalékos különadót vetne ki a lengyel baloldal a Facebookra és a Google-re

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronajárvány miatti lezárások, a távoktatás, távmunka legnagyobb haszonélvezői megint a Google és a Facebook, valamint a Microsoft lesznek. Ha pedig az államok hagyják, hogy az ezekben az időszakokban keletkezett extraprofitot is megtartsák a techóriások, az óriási hiba lenne.

Erről beszélt a médiának Adrian Zandberg a lengyel parlamenti baloldal, a Lewica-Razem pártcsoport képviselő, aki hangsúlyozta, pártja 7%-os, digitális különadót vetne ki a techcégek lengyelországi tevékenységére, erről pártja törvényjavaslatot is beterjesztett ma a Szejmben.

Zandberg hangsúlyozta, jelenleg a kihelyezett tevékenységek révén a Google és Facebook összesen több mint 750 millió euró adózás előtti nyereséget termel Lengyelországban, hozzátéve, ezek a nagy cégek kifejezetten nagyon ügyesek abban, hogy a klasszikus iparűzési adót kreatívan elkerüljék, ezért kell olyan adózási tétel, amit kifejezetten rájuk szabtak.

Arra a kérdésre, hogy a „digitális adó” érintene-e minden techcéget közvetlenül, Zandberg hangsúlyozta, tervük „nem a kis halak”, hanem kifejezetten a nagyon nagyoktól való adóbeszedésre lett kitalálva. Így abba az Amazon, a Facebook, a Google és a lengyeleknél még mindig működő Uber tartoznak például bele. Hozzátette,

„jelenleg a kis techcégek, startupok konkrétan több adót fizetnek be, mint ők, ez pedig a Lewica szerint teljes aránytévesztés, nagy igazságtalanság. A digitális adó az igazságosság megteremtésének alapfeltétele lenne, olyan intézkedés, amely megalapozná, hogy ne a nagy, nemzetközi multik diktáljanak végre a lengyeleknek.”

Zandberg arról is beszélt, a világjárvány ősszel súlyosan érintette a lengyel társadalmat, és gazdaságot is, a globális válság hatásai a gazdaságban immár elkerülhetetlenek. És, noha jelenleg Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan csak részleges korlátozások léptek életbe, Zandberg szerint félő, hogy hamarosan újra jöhet a karantén, amikor ismét a Google és a Facebook fog hihetetlenül jól járni a helyzettel, míg sokan mások tönkremennek, vagy elveszítik állásukat.

Szerinte épp itt az idő arra, hogy mindennek hatását a digitális adóval kompenzálják, és így az állam és az állami egészségügy is könnyebben elláthatja majd feladatait.

A párt a pandémia előtti nyereségrátákkal úgy számolt, több mind 2 milliárd zloty éves bevételt szedhetne be az adóból az állam, ez nagyjából 159 milliárd forint lenne. A Lewica ezt az összeget sok mindenre elköltené elsősorban egy, szerintük nagyon fontos célra költené el a bevételeket, egy szélessávú iskolai optikai hálózatra és ingyenes internethozzáférésre minden lengyel iskolásnak.

Zandberg hangsúlyozta, a digitális adó bevezetésének első próbálkozásánál Mateusz Morawiecki miniszterelnök és az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság nevű kormánypárt először komolyan fontolóra vette annak bevezetését, a baloldal vezetője szerint azonban „nem titok, hogy Morawieckit Georgette Mosbacher, az USA varsói nagykövete ijesztette meg annyira, hogy elállt az adó tervétől.”

Adrian Zandberg hangsúlyozta, egyáltalán nem helyes, hogy az elvileg a függetlenséget nagyon fontosnak tartó lengyel jobboldalnak ebben az ügyben a mutlinacionális cégeket védő USA diktál.

A digitális cégek különadója, sőt a nagy techcégek feladatbolása amúgy már az Egyesült Államokban is felmerült korábban, Elizabeth Warren demokrata szenátor terjesztett be ott erről terveket. De az például friss hír, hogy az Európai Bizottság anti-tröszt eljárást indíthat az Amazon európai uniós tevékenysége nyomán is.

Zandberg hangsúlyozta, ezek a törekvések nagyon fontosak, de ugyanilyen lényegesnek kell lennie annak is, hogy az EU-tagállamok egyenként is példát mutassanak abban, hogy a techóriásokat igenis helyben és globális szinten meg lehet szabályozni, a két szint ugyanis csak együtt működne és érhetné el, hogy ezek a társaságok igazságosan vegyék ki a részüket a közteherviselésből.