Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: A szabályok megszegése esetén a stadionokat is bezáratjuk!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor tegnap este a Facebook oldalán jelentette be a koronavírus kezelése érdekében, ma hajnalban életbe lépő szigorításokat. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a ma reggel, a Magyar Közlönyben megjelent részletszabályozások alapján a korlátozások még annál is kevésbé széleskörűek, mint amilyennek elsőre tűntek.

Gulyás Gergely a megszokottól eltérően egy nappal korábban, ma kora délután tartotta meg a szokásos heti Kormányinfóját, ahol a kormányzat legújabb döntéseiről és lépéseiről tájékoztatta a közvéleményt, illetve reagált a sajtó megjelent képviselőinek kérdéseire.

Gulyás  a sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor tegnapi bejelentésében a ma hatályba lépő rendelkezését jórészt ismertette, ezeket a vírushelyzet alakulásával egészítette ki. Úgy látják, a vírushelyzet az egész világon, így hazánkban is romlik.

Magyarország a fertőzöttség tekintettében a 10. az európai közösség országai közül,  az átlagos halálozási szám fele az EU-s átlagnak. A fertőzés egyre többeket ér el, egyre magasabb a kórházi kezelésre szorulók száma, ma akár az ötezrest határt is átlépheti.

Gulyás elmondta, ezért vált indokolttá a rendkívüli jogrend kihirdetése, mivel, ahogy azt a miniszterelnök is elmondta, a maszkhasználati szabályozás szigorításának kihirdetésére is két hétre volt szüksége az országgyűlésre.

A kormány ezért a tavaszihoz hasonlóan 15 napos veszélyhelyzetet hirdet ki, aminek 90 napos meghosszabbítására kérik az országgyűlést. A tavaszitól eltérően most azért szabtak végső határidőt a veszélyhelyzetnek, hogy ezzel eleget tegyenek az ellenzéki pártok első hullám során hangoztatott követeléseinek.

Gulyás hangsúlyozta a meghozott szabályozások betartását, és a hatóságok általi betartatását, akiktől nagyobb szigorra és következettségre lehet számítani.

A fővárost és minden megyei jogú várost megkértek a járatok sűrítésére, illetve az ehhez szükséges terv elkészítésére, mivel azt látják, hogy a közlekedési eszközökön látott tömeg komoly veszélyforrás lehet. A parkolás ingyenessé tételére is ezért van szükség, ami ugyan járhat a forgalom megnövekedésével, de a tömegközlekedési eszközökön csökkentheti a létszámot.

A kijárási korlátozást azt szolgálja, hogy ne legyenek olyan összejövetelek, amikre a fővárosban és a városokban iparág épült, amik miatt a faitalok közt felgyorsult a vírus terjedése.

Gulyás elmondta, komoly felelőssége van az intézményeknek, az üzleteknek és a klubtulajdonosoknak abban, hogy betartassák a szabályokat. Ha ezt nem teszik meg, akkor ezeket bezáratják, akár a stadionokat is.

„A most meghozott intézkedések hozzá járulnak a vírus terjedésének lassulásához azonban megoldás csak a vakcina lehet.”

A miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére elmondta, a kormány mostantól gyakrabban ülésezik, ezeken az üléseken megfelelő védőtávolságra ülnek, a maszk viselése azonban nem kötelező.

Szijjártó Péterrel kapcsolatban azt nyilatkozta, a miniszter jól van, Bangkokból úton hazafelé, de azt, hogy milyen repülővel érkezik, nem tudta megmondani.

Ma 34 ezer kórházi ágy áll a koronavírus fertőzöttek rendelkezésére, további ágyak szabadíthatók fel, a legpesszimistább forgatókönyv szerint telne meg minden, most rendelkezésre álló ágy – mondta el Gulyás, hozzátéve: a további ágyak felszabadítására az Operatív Törzsnek vannak javaslatai, de szerencsére  kórházi ágyakban és egyéb eszközökben Magyarország jól áll.

Gulyás elmondta, szeretne ott lenni a ma esti meccsen, ha valami megakadályozza, akkor arról tájékoztatást ad. Arra, hogy miért nem szüntették még be a nagyközönség előtt tartott meccseket, elmondta, a nemzetközi szövetségek által meghatározott protokoll teszi lehetővé a döntést. Ha fedett közegben megengedjük, a színházakhoz és mozikhoz hasonlóan, akkor itt, nyílt levegőn, még jobban csökken a veszély.

„Ha azonban a résztvevők nem tartják be a szabályokat, akkor legközelebb zárt kapuk mögött kell megrendezni a további meccseket.”

Az amerikai elnökválasztásról a Gulyás elmondta, ő a pártján belül a pesszimisták táborához tartozik, Trump győzelmének mindössze 30%-os esélyt ad. Az amerikai-magyar külpolitikai kapcsolatok Biden-győzelem esetén való megváltozásával kapcsolatban azt mondta, nem tudják még biztosan, mire lehet számítani, de azt kijelenheti, az nem jó jel, hogy

„mi Trumpot támogattuk, Soros meg Bident.”

Frissítés (15:15):

A most vasárnapra kitűzött időközi választássál, illetve a hetedik kerületben esedékessel kapcsolatban elmondta, ezekre legkorábban márciusban kerülhet sor, ha nem akkor, legfeljebb néhány héttel-hónappal később lesznek. Ahogy a 8. kerületben Balogh Lajos „Paci” tragikus elhalálozása miatt megüresedett mandátum betöltésére is. Paci  hozzátartozóinak részvétét fejezte ki.

A közelmúltbeli bécsi és francia támadásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ha lenne is az osztrákhoz hasonló megfigyelési lista, amin a hétfőn terrorcselekményt elkövető férfi is szerepelt, arról nem beszélhetne. De hozzátette, hogy a magyar hatóságok nyomon követik az eseményeket és levonják a tanulságokat, hogy milyen óvintézkedéseket kell meghozni ezek elkerülése érdekében. Szerinte a bevándorláspolitika ennek a legjobb módja.

A HVG kérdésre, miszerint a tegnap bevezetett intézkedések hogyan védik az időseket, Gulyás elmondta, amíg a szórakozóhelyek bezárása nem érinti a veszélyeztetett korosztályt, addig a közlekedésben meghozott szabályozások igen. Azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e további, kifejezetten időseket védő lépéseket, azt mondta, Novák Katalin azért hívta össze az Idősügyi Tanácsot, hogy őket is becsatornázzák a döntéshozatalba.

„Ma az a helyzet, hogy éppen az idősebb korosztály az akik betartják az előírásokat, a szeretet szolgálatok mellett az önkormányzatok is nagyon sokat tesznek azért hogy nekik segítsenek.”

A vásárlási idősáv bevezetésében nem volt egyetértés, ezért nem vezették most be, de ha úgy alakul, akkor a kormány tud majd ilyen rendelkezést bevezetni, akár egy módosított változatot is.

Az iskolák bezárásával kapcsolatban elmondta, az egyetemeken van lehetősége a fenntartónak a távoktatás bevezetésében. Az állami közoktatási intézményekben azonban még nem terveznek ilyen lépéseket bevezetni, az eddigi szabályozásokat, mint az osztálytermen kívüli maszkviselés, elégségesnek tartják.

Frissítés (15:45):

A Magyar Orvosi Kamara közleményére, amiben több javaslatot tettek a járványhelyzet lassítása érdekében, Gulyás elmondta, vannak olyan javaslatok amik már megvalósultak, szerinte ilyenek a CoViD betegeket kezelő kórházakban az általános ellátás felfüggesztése, a 65 éven felüli dolgozók ellátásból való visszalépésének lehetősége (amire van most is módjuk Gulyás szerint, aki háziorvosok esetében a telefonos bejelentkezést javasolja).

Az egészségügyi személyzet rendszeres szűréséről azt mondta, ha a kórházak esetében ha van erre igény, akkor a gyorsszűrés lehetősége megteremthető.

A MagyarHang kérdésére azzal kapcsolatban, hogy az Orvosi Kamara felmérése szerint 8000-ből 6100 orvos nem írná alá a jelenlegi formájában az új egészségügyi szolgálati jogviszony szerződést, Gulyás elmondta, az ilyen felmérésekkel kapcsolatban vannak fenntartásai.

Elmondta azt is, mindent elfogadtak, amit a MOK a kirendelésekkel kapcsolatban javasolt, és jó időn keresztül a másodállásokat is meg fogják engedni, mindenféle korlátozások nélkül. Bár azt mondta, hogy a törvény elfogadása óta egyeztettek a szervezettel, az Orvosi Kamara szerint ez nem igaz.

Frissítés (16:00):

A MédiaWorks információ szerint több helyen már elfogytak az ingyenes influenza elleni védőoltások, sokan jelezték, hogy azt mondták nekik, az idén már ne is számítsanak rá. Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, az 1,4 millió vakcinához továbbiakat is kötött le a kormány, ezek szállítási ideje 1,5-2 hónap, ahol a készletek kimerültek, ott majd pótolhatóak lesznek.

 

A Kormányinfo itt élőben visszanézhető:

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás