Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Paci üzeni, a Covid létezik!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Balogh Lajos Paci ezt üzente, amikor október közepén bekerült a kórházba. És sajnos nem csak létezik, de el is vette őt tőlünk. Hatalmas veszteség ez, nem csak nekünk, a barátainak, de a magyar közéletnek és Józsefvárosnak is.

Balogh Lajos 24 évesen már ismert zenész volt, TV-s szerkesztő, műsorvezető, amikor jelentkezett közösségszervezőnek a Civil Kollégium Alapítvány programjába, és elindult Kispest szegényebb utcáiban beszélgetni az emberekkel. Közben Budapest iskoláit és óvodáit is járta, hogy a roma zenét és kultúrát megmutassa a gyerekeknek – olyan osztályokban is, ahol maga az osztályfőnök kezdte ki rasszista kijelentésekkel. Kiment a WC-re sírni, majd megrázta magát, és visszament a terembe.

Paci nem félt! Néha azt hittem, hogy szinte semmitől. Közéleti szerepvállalásáért – ha máshol nem, akkor a YouTube-on mondta el véleményét – évek óta érték támadások. Nem csak online, hanem a háza előtt a kilyukasztott kocsikerék és a szélvédőn hagyott levél jelezte, hogy sokaknak szúrja szemét, amit gondol. A romák elnyomásáról, kihasználásáról, a rasszista támadásokról és arról, ahogy sok politikus ezt szó nélkül hagyja.

Az Országos Roma Önkormányzattal is szembement, amikor akciók sorozatában kérte számon rajtuk, hogy eltüntették a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját az épületükből.

De nem félt akkor sem, amikor 2018 tavaszán járta az országot a Ne Add El a Szavazatod! kampánnyal, ami a választási csalások részét képező, szervezett szavazatvásárlások káros oldalát mutatta meg a szegénységben élőknek és a fiataloknak. Akkor sem félt, amikor az Ide Tartozunk Egyesülettel együtt a törökszentmiklósi romák védelmére kelt, akiknek a házai előtt 2019 májusában neonácik vonultak, hogy megfélemlítsék az ott lakókat.

Volt, hogy vitatkoztunk. Sokszor elmondta, hogy higgyük el, a romák közt nem lehet a közösségszervezés módszereit instant használni. Sokkal több idő és energia kell ahhoz, hogy bizalmat építs. Hiszen már annyian jöttek segítő szándékkal. Igaza volt.

És neki sokan adtak bizalmat. Nem egyedül volt, egyre több barátja és követője lett, akik vele együtt vállalták fel a legszegényebbek ügyeinek képviseletét.

Balogh Lajos, Paci tehetséges volt. Tudtuk ezt, és büszkén néztük, ahogy fáradhatatlanul dolgozik és tudtuk, hogy nagy ember lesz belőle. Bár féltettük, hogy korán jön a siker, de sokan segítettük abban, hogy beteljesüljön az álma, és elinduljon a politikai pályán.

Hamar, 2019-ben meg is kapta erre a lehetőséget. És bár sokan nem fogadtak volna rá, elnyerte Józsefváros Csarnok negyedében a képviselői posztot. Úgy, hogy minden házat körbejárt, ajtóról ajtóra. Kedvességével, humorával sokakat meggyőzött, voltak, akik nem engedték tovább egy kávé vagy egy jó leves nélkül, csak hogy élvezzék még egy kicsit a társaságát.

Fájó a halálod, Paci! Nem a te haláloddal kellett volna szemléltetni, hogy a koronavírus létezik. 28 évesen még meggyőzhettél volna sok más, fontos dologról. Pótolhatatlan vagy!

Kiemelt kép: Papp Dóra