Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mentőszolgálat szerint az állomány 1,5 százaléka fertőződött meg, a Mentődolgozók Szövetsége szerint rosszabb a helyzet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya szerint márciustól napjainkig mindössze az állomány 1,5 százaléka kapta el a koronavírust, ezzel szemben a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Kusper Zsolt úgy tudja, olyan állomás is van, ahol mindenki megfertőződött, írja a Telex.

Az országos Mentőszolgálattal a 24.hu vette fel a kapcsolatot, a sajtóosztály állítása alapján jelenleg az állomány kevesebb, mint egy százaléka van karanténban, a dolgozók nagy része már túl van a fertőzésen.

Az OMSZ szerint a fertőzésveszély sem a hívások fogadásában, sem a tevékenység irányításában nem okoz fennakadást, az egységes rendszer előnye, hogy a kompatibilitás országos, így a hívást berhol is fogadják, a legközelebbi megfelelő mentőegység kerül riasztásra. Az nem derült ki, hogy napi hány tesztet végeznek a mentősök körében, de az OMSZ szerint a járvány kezdete óta szigorú eljárásrendek alapján végzik a tevékenységüket annak érdekében, hogy a dolgozókat és a betegeket is megvédjék a fertőződéstől.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke nagyobb mértékű fertőződésről és rosszabb körülményekről számolt be a Klubrádióban:

„Most már egyre nehezebben bírjuk, azt kell, hogy mondjam, sajnos egyre több bajtársunk szintén beleesik a betegségbe, többen várnak már a tesztre, magára a tesztre várnak ők maguk is egyébként. És ez azt eredményezi, hogy fogy a létszám, és ehhez képest a betegségek száma viszont emelkedik”

-mondta az elnök.

A mentősöknek jelenleg napi több ezer tesztet kell elvégezniük, amely lehetetlen feladat elé állítja őket. Mivel elsődleges feladatuk a mentés, a tesztelést emellett kell elvégezniük: 12-24 órás műszakokban dolgoznak, van, ahol a teszteket a 12 órás műszak egy részében veszik le, illetve van, aki ezután, szabadidejében, önkéntesen vállalja a munkát.

Az elnök arról is beszélt: bár a mentősök használnak védőfelszerelést, így is ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Van olyan állomás, ahol mindenki elkapta a vírust, de olyanról is tud, ahol 15 dolgozó vár arra, hogy leteszteljék és kiderüljön, hogy visszamehetnek-e dolgozni.

Kusper szerint eleve problémás, hogy a mentősök feladata a tesztelés, szerencsésebbnek tartaná, ha tesztelési pontokat hoznának létre.

Nemrég egy hosszabb anyagban számoltunk be arról, mi vár ránk, ha meg kell várnunk az állami tesztet – ám magánlaborok kapacitáshiánya miatt a saját költségen elvégzett teszttel sem biztos, hogy jobban járunk.

Címlapkép: MTI/Varga György