Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Virtuális falat” épít Trumpnak a mexikói határon a Google

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csúcstechnológiás „felhő-megosztó” rendszerére alapozva, szövetségi kormányzati szerződés alapján fejleszt „virtuális határfalat” az USA-mexikói határon a Google. Az üzletre azután derült fény, hogy az Intercept nevű hírportál megszerezte az Egyesült Államok határ- és vámőrségének (Customs and Border Protection) szerződését a kaliforniai techóriással. A szerződés alapján a Google a határőrség technikai fejlesztőcégének, az INVNT-nek szállít mesterséges intelligenciát a határt átlépők azonosításának és követésének céljából.

A konkrét, tervezett rendszer az augusztusi szerződések szerint high-tech megfigyelőtornyok hálózatából, és közöttük folyamatosan röpködő, fotózó drónokból állna, akik az illegális határátlépőket figyelnék, és követnék a teljes térségben.

A hír kifejezetten azután számít sokkolónak, hogy 2018-ban a Google dolgozói között óriási felháborodást keltett egy hasonló terv, akkor csupán a határőrség és a bevándorlási hivatal számítógépes adatbázisainak fejlesztésére kapott volna a cég megbízást. Saját dolgozóinak ellenállásán végül elbukott, miután kiderült, hogy az általuk szállított mesterséges intelligenciát akár emberélet kioltására is fel tudják használni ezek az ügynökségek.

Pedig Larry Page és Sergey Brin, a Google tulajdonosai már akkor elég óvatosak voltak. Az adatbázis-fejlesztés, ami „Maven-projekt” néven futott, egy harmadik cég, az ECS Federal, mint „stróman” égisze alatt működött együtt a Trump-kormányzattal, és a projektről csak a beavatott fejlesztők és menedzserek tudhattak.

Most még elővigyázatosabban jártak el, az új, a high-tech határfalon hivatalosan egy Thundercat Technology nevű cég dolgozott, ez számlázott a szövetségi kormány felé, többek között az amerikai Védelmi Minisztériumnak is, és itt kezdte el a Google fejleszteni a drónokkal kiegészített őrtorony-rendszert is.

A Google és a Thundercat közötti kapcsolat akkor derült ki, mikor egy egykor Google-nek dolgozó tudós által alapított, tech-cégek átláthatóságát vizsgáló civil szervezet kikérte utóbbi, Virginia államban székelő társaság adatait közadatigénylésen keresztül. Az is kiderült, hogy a Thundercaten keresztül a Google nemcsak a Trump kormánnyal került üzleti kapcsolatba, hanem az Anduril nevű katonai-technológiai startuppal is. Az Anduril alapítója Palmer Luckey szélsőjobboldali nézeteiről ismert, 28 éves tech-milliomos Donald Trump egyik legnagyobb támogatója, és egyben a Google „politikai korrektségének” legnagyobb múltbeli kritikusa.

Most azonban Luckey, akinek cége máris üzemeltet „okos őrtornyokat” a határsávban most a Google-el együtt igyekszik Trump elnök legfőbb 2016-os kampányígéretét (Build a wall!) még hatékonyabb formában megvalósítani.

Napelemekkel működő Anduril „okos-őrtorony” az amerikai-mexikói határ mellett, a texasi Laredo közelében / Fotó: CBP, Intercept

A megszerzett dokumentumok tanúsága szerint a Google elsősorban a felhő-platformmal segíti majd a mások által kifejlesztett „okos-őrtornyok” és drónok működését, főleg az ezen keresztül elérhető, rendkívül fejlett Google-ös, automaikus tanulóalgoritmusok és mesterséges intelligencia-technológiájával, ennek segítségével ugyanis automatikus hangfelismerő- és fordítóprogrammal minden, a határt átlépők által ejtett szó megfigyelhetővé és lehallgathatóvá válik majd, miközben a célszemélyek követhetővé.

A program – disztópikus high-tech pokla mellett -azért is rendkívül ellentmondásos, mert egyrészt a Google nagycégként igyekszik magát a Trump-kormányzattal kritikus „jó erőnek” beállítani, másrészt pedig az amerikai határ mellett a családok szétszakítása után kialakított, már több kiskorú menedékkérő halálát is okozó „gyermektáborok” működése óta mindaz, ami itt főleg latin-amerikai menekültekkel történik, gyakorlatilag emberi jogsértésnek számít az USA részéről.

A Googleről egyébként épp egy hete derült ki, hogy akár fel is darabolhatják több cégre, miután a William Barr vezette igazságügyi tárca szabályosan „hadat üzent” a multicégnek manipulatív és az antitröszt törvényeket megsértő gyakorlatai miatt.

A lépést baloldali amerikai politikusok, mint Elizabeth Warren szenátor, már régóta követelték, és annak fenyegetése bizony komoly motiváció lehetett a Google-nek különböző, kormányzati szerződési ajánlatok elfogadására.