Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elemző: a nizzai késes támadás a francia terrorelhárítás súlyos hibája volt

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Már a templomokban, éttermekben, koncerttermekben és a tömegközlekedésen sem érezhetjük magunkat biztonságban, és felmerül, hogy 40 év terrorelhárítási tapasztalat után hogy történhet mindez meg.”

-így kommentálta az Al Jazeera hírtelevízió angol csatornáján tegnap Yasser Louati francia emberi jogi szakértő a nizzai, lyoni és avignoni késes támadásokat, amelyeknek Nizzában, egy templomban három halálos áldozata is volt, egyiküket, egy idős hölgyet, pedig le is fejezett egy „Allahu akbar!” kiáltás hallató támadó.

Louati, aki elsősorban a francia belügy tömeges, mindenki telefonos és utcai megfigyelésére építő rendszerének kritikusa, felhívta a figyelmet, hogy a terroristák eddig és a jövőben is mindent el fognak követni a francia társadalom és az európai társadalmak megosztásáért, és immár világos, hogy „semmi sem szent számukra.”

Azt is hozzátette, a legfőbb baj, hogy a feltehetően szalafita dzsihádisták által eltervezett és részben meg is valósított támadások során teljesen külön kezelik Franciaországot és Nyugat-Európát és a muszlim világot, ahol hasonló akciókkal nem keresztényeket, hanem mecsetbe járó muszlimokat gyilkolnak a dzsihádisták. Emlékeztetett, nemcsak Szaúd-Arábiában történt egy, a francia konzulátust biztosító őr életében kerülő támadás a szaúdi Dzseddában, de korábban Egyiptomban, a Sínai-félszigeten 300 hívő muszlimot is lemészároltak. A francia elnök most mégis inkább „muszlimok és keresztények közötti kultúrharcról” beszél, amivel Louati szerint a felelősségét hárítja.

„Mind ismerjük már, hogyan működnek ezek a terroristák. El akarják pusztítani a szürke zónát, a békés muszlimok és nem muszlimok kapcsolatát. Vért akarnak ontani, hogy az állami elnyomást a muszlimok ellen fordítsák. Mindenhol ezt látjuk.”

-fejezte ki, majd hozzátette:

„Samuel Pathy (történelemtanár) gyilkosát többször is feljelentették a rendőrségnek, muszlimok és nem muszlimok is, mégsem vitték be. Talán végre elkezdhetnék a belügyi szervek kihallgatni a gyilkosokat, felderíteni kapcsolatrendszerüket, informátorokat szerezni köreikben, hogy a támadások előtt és ne utána kezdjünk cselekedni.”

A jogvédő hangsúlyozta, az események láncolata egyértelmű, ahogyan az is, hogy a francia kormányzat „szabadságjogokat korlátozó, elnyomó megelőzési stratégiája” teljes kudarc.

„A jogaink és magánszféránk elleni harcot már megnyerték, mégsem tudják megakadályozni az ilyen támadásokat. Mikor hagyjuk végre abba a mellébeszélést, és foglalkozunk az igazi problémával: a francia terrorelhárítás teljes kudarcával?”

Louati elmondta azt is, véleménye szerint a probléma okai az elmúlt tíz évben gyökereznek. Nicolas Sarkozy, aki 2007 és 2012 között volt az ország jobboldali miniszterelnöke felszámolta a kiterjedt informátor-hálózattal rendelkező és kifinomult, a muszlim közösségekkel együttműködő, ott bizalmat építő régio nemzetbiztonsági szolgálatot, mostanra pedig a különböző belügyi szervek egymással versengenek az eredményekért, ezért egyszerűen nem osztják meg egymással azt, amit a terroristákról tudnak.

Ráadásul a 2015-ös nagy ISIS-terrorhullám idején elkezdték kiépíteni a minden egyes állampolgárt lehallgató és megfigyelő információs technikai hálózatot is, de mivel ezzel töméntelen feldolgozatlan információ áramlott be az államapparátushoz, nincs elég ember, aki ezeket feldolgozza, a konkrét, emberek által végzett megelőzési munka, megfigyelés, információgyűjtés és terepismeret azonban nem megspórolható.

Louati szerint előrelépés csak akkor lesz, ha ezeket a kudarcokat a francia állam végre felismeri, és lépéseket tesz a terrorelhárítási stratégia átalakítására.

Figyelmeztetett, ha a támadások következtében a muszlimok egésze ellen fordulnak az európai államok, és a muszlim illetve nyugati világ közötti ádáz harcként állítják be a történteket, akkor a terror eléri célját, és annak sorozata nem megállítható.

Mint arról tudósításokban többször beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök a hatalmával szembeszálló társadalmi erők, szakszervezetek és a járvány félrekezelése miatt őt kritizáló egészségügyi dolgozók elégedetlenségéről a figyelmet elterelendő „kultúrharcot” kezdett a muszlim radikálisok és az iszlám „társadalmi szeparatizmus” ellen. Az utóbbi időben az elvileg liberális elnök egyre többször hangoztatta, hogy a dzsihádista terror „a teljes iszlám világ krízise”, amit nekik kell megoldania, ő pedig a „szekularizmus” jegyében keményebben lép majd föl az európai muszlim radikálisok ellen.

Szavait súlyos felháborodás követte a muszlim radikálisok körében, és a dzsihádisták a mesterségesen is újra felélesztett kulturális feszültségeket próbálják most meg kihasználni. Erre első példaként az óráján Mohamed-karikatúrát bemutaó középiskolai történelemtanár, Samuel Pathy lefejezése volt Párizsban, de előtte lövöldözéssel próbálkoztak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap régi szerkesztőségi épületénél is.

Tegnap pedig több dél-francia városban és a szaúdi francia konzulátuson próbáltak meg koordináltan támadást végrehajtani, ezek közül csupán Nizzában sikerült békés, katolikus hívőket meggyilkolni, Avignonban és Lyonban a támadókat a rendőrök állították meg. A feltételezett támadót nagyon rossz fizikai állapotban vették őrizetbe, de kiderült: egy 21 tunéziai állampolgár, aki szeptember 20-án, menekült-csónakkal érkezett meg Olaszországba, Lampedusa szigetére, innen jutott át Franciaországba.

Nizzában 2016 júliusába már történt súlyos terrortámadás, akkor 86 halálos áldozatot követelt az Iszlám Államhoz köthető merénylő akciója, akkor ugyancsak egy tunéziai, 31 éves férfi hajtott a tömegbe teherautóval a nemzeti ünnepen.