Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szigorodtak a karanténszabályok Magyarországon, még több korlátozást vezetnek be külföldön

Ez a cikk több mint 3 éves.

2291 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 43 krónikus beteg – derült ki szerda reggel a kormányzati koronavírus-tájékoztató weboldalról. Így már közel 66 ezer beteget regisztráltak a március óta Magyarországon, és eddig 1578-an haltak meg a járvány következtében.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás értelmében mától szigorodnak a karanténszabályok Magyarországon: mostantól nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor, a határellenőrzést végző rendőri szerv automatikusan tájékoztatja a belépőket arról, hogy kötelesek karanténba vonulni – írja az mfor.hu.

Ezen kívül a karanténba került személyeknek kötelező lesz telepíteni azt az alkalmazást telefonjukra, amivel a rendőrség nyomon követheti, hogy elhagyták-e a kijelölt lakást, illetve ezen keresztül tudják őket ellenőrizni is. Az mfor.hu hozzáteszi, csak akkor kell telepíteni a szoftvert, ha van erre alkalmas készülékünk, de azt egyelőre nem tudni, hogyan győződik meg a hatóság arról, hogy rendelkezünk-e megfelelő telefonnal hozzá.

A karanténszabályok megszegésének büntetése is növekedett, már 5000-től 150 ezerig terjedhet a bírság, amit egy nap alatt maximum négyszer lehet kiszabni, és 15 napon belül be kell fizetnie annak, akit megbüntetnek.

Az Operatív Törzs ma is tartott napi tájékoztatót, ahol Müller Cecília elmondta, az ország 1600 szociális intézménye közül 96 érintett a járványban, viszont a gondozottaknak csak 6 százaléka koronavírusos. Két olyan intézmény van, ahol jelentős a fertőződés, az egyikben a lakók közel 80 százaléka elkapta a vírust.

Amint arról délelőtt beszámoltunk, a járvány miatt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését is elhalasztották, ugyanis többen betegek, karanténba kerültek vagy épp teszteredményre várnak, így Karácsony Gergely határozatképtelenség  okán elnapolta az ülést. A főpolgármester ezzel együtt egy olyan jogszabály-módosítást is kezdeményezett a kormánynál, ami lehetővé teszi a közgyűlés megtartását online formában.

Európában a koronavírussal kapcsolatos vezető hírek továbbra is az egyes országok korlátozásairól szólnak, ugyanis a járványhelyzet a legtöbb helyen aligha látszik javulni.

Angela Merkel kancellár szerint Németországban szigorításra van szükség, így jövő héttől országosan bezárhatnak az éttermek, bárok, kulturális és szabadidős létesítmények, az embereknek pedig minimalizálniuk kell a találkozókat és a magánutazásokat.

Mindez a Bloomberg birtokába jutott kormányzati tájékoztatókból derült ki, írja a Portfolio.. Ha elfogadják, november 4-től egészen a hónap végéig hatályban maradnának a korlátozások.

Olaszországban a kormány egy finanszírozási csomagot készül bemutatni a járványhelyzet által sújtott vállalkozások számára. A Guardian riportja szerint Giuseppe Conte miniszterelnöknek gyorsan kell intézkednie, miután a hétfőn elrendelt, 18 órás zárórára a vendéglátósok és más vállalkozók több mint 30 városban tüntetésekkel válaszoltak. A legtöbb helyszínen a demonstráció békésen zajlott, de a brit lap szerint Milánóban és Torinóban szélsőséges csoportok fosztogattak és csaptak össze a rendőrökkel.

Franciaországban pedig szerda estére várható Emmanuel Macron államfő bejelentése arról, hogy csütörtöktől 4 napos, országos lezárást rendelnek el. Az információk szerint az iskolák nyitva maradnának, de az idősebb tanulók és egyetemisták körében az online oktatás lesz ajánlott. A BBC azt írja, Franciaországban már körülbelül 50 ezer új beteget regisztrálnak naponta, csak kedden pedig 523-an haltak meg, ebből 235 szociális otthon lakója volt. Párizsban a kórházi kapacitás körülbelül 70 százalékát koronavírusos betegek teszik ki.

Csehországban szerda éjfélkor életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom, így az emberek este kilenc órától reggel ötig csak bizonyos kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma – hagyhatják el lakhelyüket – jelentette az MTI helyszíni tudósítója. A közszolgálati rádió szerda reggel a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a kijárási tilalom betartásával az éjfél utáni órákban nem voltak problémák. Amint arról korábbi összefoglalónkban már hírt adtunk, az országban eleve szigorú intézkedések vannak érvényben: az iskolákban távoktatás zajlik, az arcmaszk mindenütt kötelező, és szünetelnek a sport- és kulturális rendezvények is. A cseh kormány a napokban döntött arról is, jövő héten az egész országban megkezdődik a nyugdíjasotthonok összes lakójának tesztelése. A költségeket az állam fizeti.

Címlapkép: MTI/Komka Péter