Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra egyre több országban áll le az élet, ahogy rekordokat döntenek a napi esetszámok – koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

Meghalt 38 beteg, és 1820 fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon, ami továbbra is rendkívül magas a járvány első hullámához képest. Sajnos Európa több másik országában is hasonlóan aggasztó a helyzet, így szombaton és az elmúlt napokban is több hír érkezett arról, hogy  a kormányzatok számos területen újabb korlátozásokat vezetnek be.

Magyarországon a tegnapi, tömegrendezvényeken kötelező maszkviselésről szóló szabályon kívül új szigorítás nem lépett érvénybe, noha Szlávik János, a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton azt nyilatkozta, folyamatosan emelkedik a fertőzöttek átlagéletkora, így várhatóan még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni – jelentette az MTI.

Szlávik arról is beszélt, hogy nehéz megjósolni a járvány végét, ezért az egyetlen dolog, amit addig tehetünk, az a védekezés, majd jelezte:

senki nem tudja megmondani, hogy mikor indul csökkenésnek az esetszám, de Magyarország, úgy tűnik, jelenleg a „középmezőnyben” van Európában.

Szlovéniában szintén megugrottak a megbetegedések, a korábbi pár száz helyett szombatra már 1963 új fertőzöttet regisztráltak, így az országban mától egy hétig zárva lesznek a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Az éjszakai kijárási tilalmat már kedden elrendelte a kormány, október 20-tól pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – digitális oktatásra álltak át – írja a Magyar Narancs.

Szlovákiában szombattól november 1-ig kijárási tilalom lépett érvénybe. Az ATV szerint az emberek így is bejárhatnak munkahelyükre, viszont csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokba vagy gyógyszertárakba mehetnek. Ezen kívül engedélyezett még az orvosok felkeresése is, viszont a temetőlátogatás tilos, és a közelgő jeles napokon is az lesz.

Szófiában, Bulgária fővárosában a főpolgármester bejelentette, hogy 2 hétre bezárnak a szórakozóhelyek, valamint a BTV televíziónak nyilatkozva szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak – olvasható a napi.hu-n. A városvezető szerint egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét.

Csehországban új rekord dőlt meg szombaton, először haladta meg a 15 ezret a napi új fertőzések száma – írja az ATV. Az országban már csütörtök óta korlátozva van kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező, az iskolák visszatértek a távoktatáshoz, és szünetelnek a kulturális és sportrendezvények is. A kormány a járvány leküzdése érdekében segítséget kért az Európai Uniótól és a NATO-tól, így Magyarország nemsokára 150 lélegeztetőgépet küld a cseheknek.

Eközben Andrej Babiš cseh miniszterelnök távozásra szólította fel Roman Prymula egészségügyi minisztert, miután a sajtó rajtakapta, ahogy maszk nélkül van és étterembe készül.

Spanyolországban  17-ből 10 régió vezetése kéri a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy országos szinten bevezethessék a kijárási korlátozást, mivel ott is egyre jobban érzik a járvány második hullámát. A Reuters információi szerint vasárnap lesz ezzel kapcsolatos döntés, noha Valencia régiójában már el is rendelték a korlátozást éjfél és reggel 6 között, egészen december 9-ig.

Brüsszelben pedig éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kell zárniuk a belga főváros és a hozzá tartozó régió egészében – erről döntött a brüsszeli régió vezetése rendkívüli ülésén szombaton, írta meg az MTI.

De Európán kívül sem sokkal jobb a helyzet: az Egyesült Államokban szintén rekordot döntött a napi megbetegedések száma, miután péntekről szombatra 84 218 új fertőzöttet azonosítottak. Előtte a legmagasabb napi szám július 16-án volt, több mint 77 ezer új beteggel. A körülbelül 331 milliós USA jelenleg is a világ koronavírus által leginkább sújtott országa 8 és fél millió beteggel és 224 ezer elhunyttal.

Ázsiában pedig már meg is haladta a 10 milliót az eddigi fertőzések száma, a világon ez a második térség Latin-Amerika után ilyen magas számmal. A betegek nagy része indiai lakos, ugyanis csak ebben az országban majdnem 8 millióan kapták már el a koronavírust. Globális viszonylatban Indiában található a fertőzöttek 21 és a halálozások 12 százaléka, és az USA után ők a második leginkább sújtott ország. A Reuters hozzáteszi, a fertőződés mértéke ennek ellenére már némileg csökkenőben van náluk.

Eközben Észak-Koreában is otthonmaradásra kérik az embereket, de nem akármilyen indoklással: az állampárt lapja írta meg, hogy a sárga por, ami a Góbi-sivatagból szállingózik át az országba, magával hozhatja a koronavírust Kínából, ezért arra kérik az embereket, ne nagyon menjenek ki. Habár az valóban igaz, hogy a koronavírus még órákig keringhet a levegőben, annak nincs tudományos alátámasztása, hogy a szél képes lenne átvinni a vírust az 1900 km-rel arrébb található Észak-Koreába.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt