Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hónapok óta követelik, de a legalapvetőbb segítséget sem kapják meg az egyre nagyobb veszélyben lévő buszsofőrök

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Narancs egy frissen megjelent cikkben számol be arról, hogy a BKV sofőrjei segítséget és védelmet kérnek az egyre szaporodó attrocitások miatt. A közösségi közlekedésen a kötelező maszkviselést be tartani nem akaró utasokkal ugyanis, egyre gyakrabban keverednek szócsatákba a szabályokra figyelmeztető vezetők.

Egy, a lapnak nyilatkozó sofőr (akinek az egyik ilyen esetről készült videó felvételét mellékelték is a cikkben) azt mondta:

„Elég volt. Vagy legyen minden buszon egy őr, ellenőr, bárki, de a munkám így ebben a formában biztonságosan végezni nem lehet, nem tudom. Semmilyen eszköz, semmilyen jogom, jogunk ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Egy ilyen eset után, ami sajnos kezd mindennapossá válni, vezessük biztonságosan, legyünk türelmesek és udvariasak az utasokkal” 

(A videó felvételen hallható, amint a sofőr, hidegvérét megőrizve, többször felszólít egy utast a maszkviselés szabályainak betartására, ellenkező esetben a jármű elhagyásra. Az utas a többszöri nyugodt kérésre agresszívan, ágából kikelve, szitkozódva-őrjöngve reagál.)

Bár a Narancsnak a BKV úgy nyilatkozott, szerintük nincs ok az aggodalomra, ők nem érzékeltek a járványhelyzet latt kiugró atrocitási esetszámot (kivéve a sofőrök által elmesélt, napi szintű apróbb, maszkviselés miatti szóváltásokat), mégsem ez az első eset, hogy a közlekedési ágazatban dolgozók segítséget kértek.

Egy hónappal ezelőtt, ahogy arról beszámoltunk, az EKSZ, vagyis az Egységes Közlekedési Szakszervezet is kérte,

hogy a szinte semmibe nem kerülő segítséget legalább adják meg a vezetőiknek: a sofőr elválasztását az utastértől és az első ajtós felszállás megszüntetését (ahogyan ezeket a szabályokat a tavaszi, első hullám alatt is meghozták).

Ezek bevezetése azóta sem történt meg. Most a Narancsnak Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke elmondta, egyre gyakoribb a verbális támadás a járművezetők ellen. Kollégái munkája pszichikailag megterhelőbb lett az elmúlt hónapokban, járműveik állapota, egyre rosszabb, így azzal is meg kell küzdeniük, szerelőkből pedig változatlanul hiány van. Ezért sürgetik és támogatják ők is a fent említett korábban már bevált intézkedések ismételt bevezetését.

Ahogyan arról a Mércén többször is beszámoltunk: nem csak a fokozott fertőzésveszély miatt nehéz most a sofőröknek, jegyellenőröknek, közlekedésben dolgozóknak. A szigorított maszkviselési szabályok miatt mindennapi munkájuk során éles konfliktusoknak vannak kitéve.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán