Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb vasúti jegyvizsgálót bántalmaztak, a vonat ezután nem tudott tovább közlekedni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb jegyvizsgálóra támadt rá utas, derül ki a MÁV hivatalos közleményéből. Az utast egy balatoni vonaton figyelmeztették a maszkhasználatra, mire ő megütötte jegyvizsgálót; ezután rendőri intézkedést kértek, valamint a vasúttársaság feljelentést is tett. Mivel a jegyvizsgálónak orvosi segítségre volt szüksége, a vonat nem tudott tovább közlekedni.

„Az említett esetekből jól látható, hogy aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti, hanem felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek”

-írják.

Egy szeptember 18-i kormányrendelet értelmében hétfőtől a maszk használata már nemcsak a vonatokon, hanem azon az állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. A várakozáshoz megnyitott helyek közé a következő helyiségek tartoznak: a váróterem, az aluljáró, a zárt felüljáró, a pénztárcsarnok, valamint a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnok. A vasúttársaság emellett a nyitott peronokon és a felüljárókon is javasolja a saját és utastársaink egészségének védelmében a maszhasználatot.

Ez a rendelet minden, hatodik életévét betöltött utasra vonatkozik, a társáság pedig minden olyan utast kizárhat az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

A maszkviselés szabályainak megsértése ennek ellenére az elmúlt hétben 10 esetben összesen 172 perces késést okozott –  a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci vonalon is történtek esetek.

Ahogyan arról szeptember elején is írtunk: a Vasutasok Szakszervezete 500 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni azt az utast, aki késsel támadt egy jegyvizsgálóra a lajosmizsei vonalon. A jegyvizsgálót több szúrás is érte, sérülései miatt kórházba szállították. A szakszervezet elnöke azt nyilatkozta: nem először kongatják meg a vészharangot, úgy tűnik, a jegyvizsgálók számára az eddigi óvintézkedések nem nyújtanak védelmet a bántalmazással szemben. Bár a legtöbbször verbális inzultus éri őket, újabban a tettlegesség sem ritka.

Címlapkép: MÁV / Facebook