Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szuperrakéták, adómilliárdok: Elon Musk egyre több megrendelést nyer az amerikai hadügytől

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Az Egyesült Államok hadereje folyamatosan cseréli és bővíti eszközkészletét a jövő konfliktusaira készülve. Sajnos azt hiszem, új fegyverkezési verseny jött el.”

– nyilatkozta Steve Nutt, a Dél-Kaliforniai Egyetem mérnökprofesszora azzal a hírrel kapcsolatban, ami az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX egyre nagyobb részesedéséről szól a Pentagon közbeszerzéseiben.

A magán űripari gigacég szűk két hónap leforgása alatt ugyanis eddig három nagy volumenű tendert nyert el az amerikai hadügytől rakétakilövésre, röppálya-követésre specializált műholdak fejlesztésére, illetve egy októberi pályázaton nagy sebességű szállítórakéták fejlesztésére, összesen mintegy másfél milliárd dollár értékben.

Nutt professzor a Business Insidernek nyilatkozva kifejtette, hogy az amerikai hadsereg a világban növekvő feszültségek miatt modernizálja eszközeit, és ebben a jövőben is nagy szerepe lehet szerinte a SpaceX-nek. Mint mondta, a hagyományos beszállítók fegyverei túl lassúak és túl drágák, a nehéz páncélosok és szállítóeszközök ideje lejárt.

„A SpaceX olyan rakéták szállítására kapott megbízást, amilyenre a hadügynek szüksége van: olyanokra, amik képesek nehéz felszerelést és utánpótlás eljuttatni nagy sebességgel bárhova a világon.”

– tett hozzá.

Az Elon Musk-féle cég rakétái Floridától Afganisztánig alig egy óra alatt jutnának el, többszörösen lekörözve az eddigi szállítórakéták kapacitásait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly jelentette be, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben, valamint elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését.

A bejelentéssel Oroszország az Egyesült Államok nem sokkal azelőtti lépésére reagált, miután az USA pénteken kilépett a megállapodásból.

„Tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, és mi is felfüggesztjük azt”

– jelentette ki Putyin a Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszterrel megtartott tanácskozásán. Az orosz elnök emellett utasítást adott arra, hogy az orosz fél szüntesse be tárgyalási kísérleteit az INF-szerződéssel kapcsolatban.

A közepes hatótávolságú atomrakéták leszereléséről szóló amerikai-orosz egyezmény egy több évtizedes megállapodás, amelyet Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár írtak alá 1987-ben, és amelynek értelmében a két nagyhatalom első alkalommal egyezett meg abban, hogy hogy csökkentik saját nukleáris fegyverállományukat.

(Business Insider)