Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt a válasz Trumpnak: Oroszország rakétát fejleszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben, valamint elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését.

A bejelentéssel Oroszország az Egyesült Államok pénteki lépésére reagált, miután az USA pénteken kilépett a megállapodásból.

„Tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, és mi is felfüggesztjük azt” – jelentette ki Putyin a Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszterrel megtartott tanácskozásán. Az orosz elnök emellett utasítást adott arra, hogy az orosz fél szüntesse be tárgyalási kísérleteit az INF-szerződéssel kapcsolatban.

A közepes hatótávolságú atomrakéták leszereléséről szóló amerikai-orosz egyezmény egy több évtizedes megállapodás, amelyet Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár írtak alá 1987-ben, és amelynek értelmében a két nagyhatalom első alkalommal egyezett meg abban, hogy hogy csökkentik saját nukleáris fegyverállományukat.

Ennek mondott búcsút pénteken Donald Trump: külügyminisztere, Mike Pompeo ekkor jelentette be, hogy az USA megkezdi a mintegy féléves kilépési folyamatot, egyúttal ultimátumot is adva Oroszországnak: mondván, a teljes kivonulásuk elmaradhat, ha Oroszország visszatér a szerződés teljesítéséhez, „megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést”.

Az, hogy USA az egyezmény megszegésével vádolja Oroszországot, nem új fejlemény: az amerikaiak már 2013 óta többször állították, hogy  szárazföldi indítású közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és szárazföldi indítású robotrepülőgépek fejlesztésével Putyin túl messzire ment, ami nem fér bele a megállapodás kereteibe.

Az USA lépését az ország NATO-szövetségesei is támogatták, hangsúlyozva, hogy hangsúlyozta, hogy Oroszország megsérti az INF-megállapodás rendelkezéseit.

(MTI/Russia Today/The Guardian)