Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tesztelési kapacitás elérte a felső határt, több intézményt lezártak – koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kétségtelenül a koronavírus-járvány második hullámában vagyunk: Magyarországon az elmúlt 24 órában rekordszámú 1374 esettel nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, közülük 1174-en szorulnak kórházi kezelésre és 110-en vannak lélegeztetőgépen. Az M1 Híradónak Müller Cecília azt nyilatkozta: az elhunytak mind hatvan év felettiek voltak és valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, derül ki a kormányzati koronavirus.gov.hu oldalról.

De aggasztó adat az is, hogy már 45 szociális otthonban megjelent a vírus: a tisztifőrovos szerint bár ezeket az intézményeket nem tudják hermetikusan lezárni, a gondozottak 10 százaléka, valamint az ápolók kevesebb, mint 5 százaléka érintett.

A tesztelési kapacitás elérte a felső határt

Röst Gergely a Szegedi Tudományegyetem matematikusa azt nyilatkozta az Inforádióban: mivel a megnövekedett esetszámmal nem tartott lépést a tesztelések száma, a pozitív esetek száma hiába nőtt, a naponta jelentett adatok már nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy mi a valós trendje a járványnak. A matematikus elmagyarázta: ha azonos tesztelési szám mellett emelkedik a napi pozitív esetek aránya, abból arra ugyan lehet következtetni, hogy egyre több a fertőzött, arra azonban nem, hogy mennyivel, a két dolog ugyanis nem áll egyértelmű kapcsolatban.

Példaként azt hozta fel, hogyha az egy nap alatt elvégzett 8000 teszt tíz százaléka, azaz 800 eset lenne pozitív, annak alapján nem lehet megmondani, hogy még 2000 elvégzése esetén is ugyanolyan arányban találnának-e fertőzötteket.

Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, az ITM  infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője azt mondta: a tesztelés limitje, felső határa megszabja azt is, hogy a meglévő összes fertőzésből mennyit tudnak észlelni.

„Tehát menne még följebb az a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, annak pedig a szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy hét vagy egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni. Tehát nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem azért, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát”

-mondta Oroszi.

Pozitívra teszteltek egy óvodai dolgozót Pécsett, járványügyi megfigyelés alatt a felcsúti középiskola

Zárt intézményekben meglehetősen gyorsan tud terjedni a vírus: Orbán Viktor szülőfalujában, Felcsúton több diák tesztje is pozitív lett, illetve tanároknál is jelentkeztek tünetek, írja a Magyar Hang. A miniszterelnök által alapított alapítvány fenntartásában működő Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskolát emiatt október 9-től 23-ig járványügyi megfigyelés alá helyezték, az oktatás digitális tanrendben folyik.  A járványügyi zárlat alá helyezett személyek a karantén ideje alatt az otthonukat nem hagyhatják el, és másokkal csak orvosi engedéllyel és ellenőrzés mellett érintkezhetnek.

A Szabad Pécs pedig azt írja: egy iskolai és óvodai szociális segítőnek a mai napon pozitív lett a tesztje, ám a betegség lehetséges lappangási szakaszában még dolgozott. Az érintett csoportba járó 20 gyereket ezért október 9-től 15-ig járványügyi megfigyelés alá helyezték.

Jövőhéten engedélyezhetik a koronavírus elleni gyógyszer klinikai vizsgálatát Magyarországon

Már jó ideje gyártják itthon a a remedesivirt, amely a súlyos stádiumú kovidos betegek kezelésére alkalmas. Itthon az anyagot a Richter készíti, az eddig előállított gyógyszermennyiség körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését tenné lehetővé.

A gyógyszer lakossági forgalomban még nem elérhető, ám az Index úgy értesült: a Richter kérelme beérkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) és elképzelhető, hogy hétfőtől meglesz az engedély a klinikai vizsgálatok megkezdésére. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója arról számolt be a lapnak: Magyarországon az engedélyezés során prioritást élveznek a koronavírus-ellenes szerek, és bár az értékelési időt le tudják rövidíteni, a szakmai követelményeken a betegek biztonsága érdekében nem lazíthatnak.

Az EMMI szerint értelmetlen a pedagógusokat koronavírus ellen tesztelni

A folyamatos tesztelést csütörtökön kérte a Pedagógusok Szakszervezete az Emberi Erőforrások Minisztériumától – de mint az RTL Klub Híradójának mai adásából kiderült, Kásler minisztériuma szerint ennek a gyakorlatnak semmi értelme sincsen. Rusvány Mihály víruskutató a műsorban azt nyilatkozta: egészen a vércukortól a vérnyomás megméréséig minden orvosi vizsgálat egy pillantnyi állapotot tükröz. A rendszeres tesztelés pedig éppen azért lenne jó, mert a tünetmentes hordozókat kiszűrhetnék.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta a Híradónak: olyan esetről is tudnak, hogy egy tanár kórházba került a koronavírus miatt, közvetlen munkatársainak másnap mégis ugyanúgy menniük kellett dolgozni. Az EMMI viszont azt állítja, hogy egyetlen szakmailag indokolt koronavírus teszt sem maradt el, a nem kellő időben elvégzett tesztelés pedig kifejezetten káros.

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Nyikos Péter