Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tesztelések közel felét a lakossághoz, az önkormányzatokhoz és a cégekhez szervezete ki az állam

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alig költött az első hullám idején koronavírus-tesztre az állam, május és augusztus között még egymilliárd forinttal sem voltak magasabbak a PCR tesztelési kiadások, mint tavaly (ezeket a teszteket ugyanis nemcsak a koronavírus kimutatására használják). Míg tavaly átlagosan havi 79 millió forintot szántak PCR tesztekre, idén 231 millió forinttal többet, 310 millió forintot költöttek erre a laborfeladatra havonta – írja a G7 gazdasági portál.

A lap számításai szerint míg tavaly 5146 forintjába került az államnak egy PCR teszt, ez az összeg idén már csupán 2607 forint volt tesztelésenként, a költségek ilyen mértékű zuhanása viszont nem túl valószínű.

Sokkal reálisabbnak tűnik az, hogy csak a tesztek közel felét fizette az állam a tavalyihoz hasonló áron, a költségek másik felét pedig a lakossághoz, az önkormányzatokhoz és a cégekhez szervezete ki.

A hivatalos statisztikákba ugyanis nemcsak az állam, hanem a bárki más által fizetett PCR tesztek is bekerülnek.

A kormány október 1-jétől 19 500 forintban állapította meg az koronavírus tesztelés díját. Ezen az áron kell tehát a magánszolgáltatóknak és az állami kórházaknak is elvégezni a teszteket,

így viszont ha valaki maga kéri a tesztelését például egy állami kórházban, akkor közel négyszer annyit fizet ezért, mint az állam, ha valakin a háziorvos kérésére végeznek tesztet.

Az esetek nagy részében ráadásul épp csak azok nem tudják ingyen leteszteltetni magukat, akik tüneteket produkálnak, és szeretnék tudni, hogy koronavírus-fertőzöttek-e. A háziorvosok ugyanis sokszor inkább otthonmaradásra kérik a covid-tüneteket produkáló, de nem veszélyeztetett korú pácienseket, hogy ne terheljék a rendszert, magánintézményekben pedig csak az teszteltethet, aki tünetmentes.

Bár nemzetközi összehasonlításban nem számít magasnak a 19 500 forintos ár, viszont számos olyan európai ország is van (pl. Ausztria, Németország, Szlovákia, Franciaország stb.), amelyekben bárki és bármikor kérheti az ingyenes koronavírus-tesztelést.

A NEAK adataiból az is látható, hogy az államnak bőven lenne lehetősége a PCR tesztelés bővítésére, hiszen számos laborral nem működik még együtt, miközben a szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank 50 pontos javaslatcsomagja szerint is bővíteni kell az államilag támogatott tesztelést, különösen az egészségügyben és az oktatásban; hozzátéve: a magánegészségügyben elvégzett PCR tesztek állami ártámogatása elősegítheti a gyanús esetek kiszűrését.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor