Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálatot indított az ombudsman a zalai szociális otthon áldatlan állapotai miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Átfogó vizsgálatott indított Kozma Ákos ombudsman a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény Napraforgó Otthon pózvai (zalaegerszegi) telephelyén tapasztalt áldatlan állapotok miatt – erről írásbeli kérdésre adott válaszában értesítette Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt az alapvető jogok biztosa.

Szél szeptember elején számolt be a pózvai szociális otthon helyzetéről: ekkor személyes látogatása, valamint egy augusztusi, be nem jelentett ellenőrzés vizsgálati dokumentumai alapján járványkezelési problémákról, súlyos létszámhiányról és – ahogyan ő fogalmazott – „minősíthetetlen” higiéniai állapotokról számolt be az intézményben.

Az augusztusi jelentésben többek között koszos, etetéshez használt szondákról, hiányzó tisztálkodási eszközökről, üres fertőtlenítő-adagolókról, szabályokat nem ismerő dolgozókról, sebészi maszkban fertőzött gyermeket fürdető gondozóról és ajtó nélküli koedukált vécékről számoltak be az ellenőrök. A politikus akkor azt is hangsúlyozta: bár a nyilvánosság nem szerzett róla tudomást, de az otthonban a járvány első hulláma alatt szinte mindenki megfertőződött, beleértve a gondozók jelentős részét is.

Az ellenőrzés eredményeit rögzítő dokumentumban az állt, hogy 94 fős az intézmény, és augusztus 4-ig 29 megerősített koronavírusos eset volt, 11 gyanús, 54 gyógyult és 6 elhunyt – bár az intézmény igazgatója szerint ebből közvetlenül csak 1 ember halálát okozta a járvány.

Szél Bernadett ottjártakor elmondása szerint sokakkal beszélt „hivatalból és a háttérben is”, és mind a körülményekre, mind a vezetésre vonatkozóan hallott vádakat az állapotokat és a gondozottak méltatlan helyzetét illetően. A képviselő azért fordult ombdusmanhoz az ügyben, hogy megvizsgálja: az állam biztosította-e a feltételeket, az intézményvezetés pedig megtett-e mindent, ami az ellátottak védelme érdekében feladata és felelőssége volt.

A független képviselő kedden kapott választ Kozma Ákos ombusmantól, aki arról tájékoztatta: a beérkezett jelzések alapján haladéktalanul átfogó vizsgálatott indított a pózvai intézmény ügyében.

Az alapvető jogok biztosának válaszából az is kiderül, hogy nem Szél volt az egyetlen, aki vizsgálatot kért: a képviselő írásbeli kérdését megelőzően Kozma Ákos hivatalához panasszal fordult az egyik ellátott édesanyja, az otthon dolgozóinak egy csoportja, valamint jelzés érkezett az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségétől (ÉFOÉSZ) is.

„Sokan mondjátok, szélmalomharc, amit csinálok, de most hozzájárulhattam ahhoz, hogy száz, középsúlyos és súlyos fogyatékossággal élő, kiszolgáltatott embernek jobb lesz az élete”

– kommentálta az ombudsman lépését a politikus Facebook-oldalán.


Szél nemcsak az ombudsmanhoz fordult, hanem az EMMI-t is megkérdezte, milyen lépéseket tett a pózvai otthonban végzett fenntartói vizsgálat nyomán. Az államtitkár válaszában megerősítette azt a hírt, miszerint felmentették az intézmény vezetőjét.

A politikus korábban arról is posztolt, hogy ottjártát követően elkezdődött az otthonban a nagytakarítás és az ágyak cseréje.

(via 444)