Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett szerint szinte mindenki megfertőződött a pózvai szociális otthonban a járvány első hullámában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több megkeresést kapott Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a zalaegerszeg-pózvai Napraforgó Otthon rossz állapota miatt, ahol súlyos fogyatékossággal élő gondozottakat látnak el, ezért személyesen is ellátogatott a helyszínre.

A képviselő a látogatást követően számos járványkezelési problémáról számolt be, amelyeket dokumentumokkal is tud igazolni, ugyanis megszerezte egy augusztusi, bejelentés nélküli ellenőrzés eredményét.

Több megkeresést kaptam szülőktől, dolgozóktól a zalaegerszeg-pózvai Napraforgó Otthonban uralkodó állapotokkal…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. szeptember 5., szombat

Szél Facebook bejegyzésében azt írta, súlyos létszámhiány van az intézményben (egy májusi ellenőrzés szerint a szükséges 22 helyett csak 9 fő), illetve alacsony a takarítók száma is, akik védőfelszerelés és megfelelő tisztítóeszközök nélkül dolgoznak. Emellett pedig a higiéniai állapotok is „minősíthetetlenek”.

Amint azt a képviselő kiemeli az augusztusi jelentésből, többek között koszos, etetéshez használt szondákról, hiányzó tisztálkodási eszközökről, üres fertőtlenítő-adagolókról, szabályokat nem ismerő dolgozókról, sebészi maszkban fertőzött gyermeket fürdető gondozóról és ajtó nélküli koedukált vécékről számoltak be az ellenőrök.

Szél a posztban hangsúlyozta, bár a nyilvánosság nem szerzett róla tudomást, de az otthonban a járvány első hulláma alatt szinte mindenki megfertőződött, beleértve a gondozók jelentős részét is.

A szóban forgó dokumentumban az áll, hogy 94 fős az intézmény, és augusztus 4-ig 29 megerősített koronavírusos eset volt, 11 gyanús, 54 gyógyult és 6 elhunyt – bár az intézmény igazgatója szerint ebből közvetlenül csak 1 ember halálát okozta a járvány.

Szél arról is beszámolt, hogy a vizsgálat utáni intézkedési tervben az igazgató azt írta, hiába a rendszeres képzés, oktatás, „a védőeszköz-viselési, infekciókontroll-tudatosság javítása csak a dolgozók együttműködési szándékától és az intellektusától függ”, és hogy a „személyzeti öltöző hűen tükrözi a telephelyen dolgozók higiéniájának igényét”, a takarítóknak pedig még a névaláírás is „problémát jelent”.

Az igazgató hozzátette azt is, hogy a felújítási munkákra nincs pénz, a védőeszközök biztosítása gyakran komoly nehézségekbe ütközött, a COVID elleni védekezésre pedig saját forrásból közel 30 millió forintot biztosítottak.

A képviselő szerint sok emberrel beszélt „hivatalból és a háttérben is”, és mind a körülményekre, mind a vezetésre vonatkozóan hallott vádakat az állapotokat és a gondozottak méltatlan helyzetét illetően.

„Az állam felelőssége lett volna ebben a helyzetben biztosítani a szükséges anyagi, tárgyi és személyi feltételeket, az intézmény vezetésének felelőssége pedig a védekezés megszervezése, az előírások betartatása, a dolgozók felkészítése, oktatása, a végrehajtás szigorú ellenőrzése.

Meg kell vizsgálni, melyik fél mulasztott: az állam biztosította-e a feltételeket, az intézményvezetés pedig megtett-e mindent, ami az ellátottak védelme érdekében az ő feladata és felelőssége volt” – írja Szél Facebookon.

Hozzátette, ehhez egy ombudsmani vizsgálat kellene, ezért az ombudsmanhoz fordul az ügyben.

A képviselő kitért arra is, hogy a járvány a felszínre hozta, hogy a magyarországi szociális ellátás helyzete tarthatatlan, és konkrét emberéletek múlnak a kormány jó ideje tartó tétlenségén.

„A kormány kizsigerelte a szociális szférát és most a legelesettebbek szenvednek a legjobban, a COVID miatt a korábbinál is jobban. Senki nem nézhet félre. A kormány főleg nem. Mert azon a szinten ment félre nagyon sok minden.

Én pontosan tudom, hogy borzasztóan nehéz a szociális rendszerben dolgozók helyzete, hogy nincs munkaerő, hogy nincs pénz, hogy nincs köszönet — nem ítélkezni akarok, sőt, szeretném nagyon megköszönni azok munkáját, akik kitartanak és emberek az embertelenségben. De az igazságról beszélni kell, képviselőként nem is tehetek mást, mint hogy őszintén bemutatom, mi zajlik és próbálok segíteni. Különben soha semmi nem fog változni” – zárta le posztját Szél.

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook