Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budafok-Tétény kamudiplomás családsegítője a rászorulóknak szánt adományokat rendszeresen eltulajdonította

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budafok-Tétény Család- és Gyermekjóléti Központjának volt vezetőjét, Daróczi Csillát Karsay Ferenc fideszes polgármester február 13-án szólította fel lemondásra, miután a Partizán videóriportja nyomán fény derült arra, hogy a családsegítő valójában nem szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen, ahogy azt korábban állította. A kerületi önkormányzat ötfős ideiglenes bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja a videóban Daróczival kapcsolatban felmerülő  további állításokat, a vizsgálatról pedig belső jelentés készült. Ezt a jelentést szerezte meg a 24.hu, melyből további részletek derültek ki a különböző visszaélésekről a családsegítő intézménynél.

A Partizán február elején közzétett videójából kiderült többek közt, hogy Daróczi életvitelszerűen használta (kedvezményesen, költségelvű bérleti díjért) az önkormányzat egyik bérlakását, miközben saját tulajdonú ingatlannal is rendelkezett, továbbá, hogy bár rendszeresen szerepelt a médiában doktorként, valójában nincs ilyen fokozata. A videó egyik legsúlyosabb állítása volt, hogy

Daróczi rendszeresen eltulajdonította az intézménybe érkező és rászorulóknak szánt adományokat.

A videó tartalmát bemutató cikkünk megjelenése után a kerület önkormányzata helyreigazítási kérelemben tagadta az abban megfogalmazott állításokat, sőt, perrel fenyegette a Mércét és a Partizánt is az önkormányzat jó hírnevének megsértése miatt. A helyreigazítási kérelem szerint a Daróczival kötött lakásbérleti szerződés az előírásoknak „megfelelően” jött létre, a leltár szerint pedig „a Családok Átmeneti Otthonába vásárolt ingóságok mindegyike az intézményben van”. Nem sokkal ez után történt azonban, hogy Karsay Ferenc polgármester lemondásra szólította fel Daróczit.

Az ügyről készült jelentés alapján a képviselőtesület minden frakcióját képviselő vizsgálóbizottság augusztus 17-én egyhangúan úgy döntött, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az alábbi ügyekben:

  • hivatali gépjármű magáncélú használata,
  • magángépjármű költségeinek szabálytalan elszámolása,
  • pénzkezelési szabályok megsértése,
  • fiktív szolgáltatói teljesítések igazolása,
  • bizonylati fegyelem megsértése,
  • béren kívüli juttatásokkal visszaélés,
  • fiktív foglalkoztatás,
  • okirathamisítás.

A jelentés részletesen beszámol az adományok eltulajdonításáról: a családsegítő intézmény több volt munkatársa számolt be arról, hogy

a napi élelmiszer-adományokból minden nap először ki kellett válogatniuk a legszebb darabokat, amiket aztán dobozokban vagy Daróczi kocsijába kellett helyezni, vagy a karbantartó vitte el egyenesen az intézményvezető lakására.

Az egyik munkatárs nyilatkozata szerint „minden nap egy doboznyi gyümölcsöt, zöldséget, pékárut kellett neki. Daróczi Csilla megmondta, hogy mit szeret, azt kellett neki pakolni.”

De a megmaradt adományok se feltétlen jutottak el a rászorulókhoz, mivel a szétosztás nem lett megfelelően megszervezve, így sok maradt belőlük a nap végére. Ezek egyrészt állatok takarmányozására lettek felhasználva, másrészt Daróczi utasítására fiktív személyekre írták ki az intézmény dolgozói, akiknek az aláírását aláhamisították.

Daróczi az élelmiszereken kívül cipő- és ruhaadományokat is begyűjtött magának vagy rokonainak, az egyik dolgozó beszámolója alapján például egy esetben egy teherautónyi külföldi ruhaadomány érkezett, amivel telepakolták az intézmény folyosóját és előterét.

„Hétfő reggel, amikor bementem dolgozni, azt láttam, hogy a zsákok ki vannak forgatva, az adományruhák a földön szétszórva. A kollégák éppen próbáltak rendet rakni, kérdeztem, hogy mi történt. Elmondták, hogy Daróczi Csilla hétvégén kiválogatta magának az értékes darabokat.”

Egy másik dolgozó beszámolója szerint volt olyan eset, hogy „a családsegítő postaköltségén kellett feladni vidéken élő rokonainak, barátainak a bakancsadományt.”

A jelentés szerint mindezeken felül Daróczi a terrort a munkahelyi élet részévé tette, élhetetlen munkakörnyezetet teremtett.

Az eleve létszámhiányos intézményben a „rossz légkör, a gyakran megalázó bánásmód” miatt rendszeresek voltak a felmondások.

Egy érintett szerint volt olyan év, „amikor két hónap alatt 15 ember mondott fel az intézményvezető szakmailag vállalhatatlan utasításai, autoriter, arrogáns vezetési stílusa miatt.” Ez a viselkedés ráadásul szándékos stratégiának tűnt, hogy az alacsony létszám következtében fennmaradó munkabérekből helyettesítési pénzeket lehessen kifizetni egy szűk körnek, írja a 24.hu.

A budafok-tétényi Momentum szerint egyébként Karsay Ferenc polgármester lépten-nyomon kerüli az üggyel kapcsolatos felelősségvállalást. Egy szeptember 24-i Facebook bejegyzésben a párt állítja, hogy 17-i fogadóóráján a polgármester arról beszélt, hogy a vizsgálóbizottság két tagja „a saját szakállára félig titkosszolgálati módszerekkel kezdett adatokat gyűjteni anélkül, hogy a többieket ezekbe bevonta volna”, és erről „mindenféle jegyzőkönyveket írtak”.

A Momentum szerint ezzel szemben az történt, hogy a bizottság elnöke felhívást tett közzé, hogy jelentkezzen, aki információval tud szolgálni a családsegítőben történt visszaélések kapcsán.

Összesen 15-en nyilatkoztak a bizottságnak, a 11 írásban tett nyilatkozat közül Karsay tizet kifogásolt. A tizenegyedik nyilatkozat Daróczi Csillától származott, az abban megfogalmazott állításokkal kapcsolatban Karsaynak nem volt kifogása. Minderről nem készült jegyzőkönyv.

A bizottság két tagja, a momentumos Kerekes Gábor és a DK-s Perlai Zoltán ezen kívül bekért a hivataltól több száz oldalnyi dokumentumot, kiszámolta az okozott károk milliós, tízmilliós tételeit, majd összegezve az összegyűjtött adatokat, rengeteg törvénytelenséget, szabálytalanságot feltárt, erről pedig írt egy 77 oldalas jelentést. „Értjük, hogy érintettek megkeresése, meghívása, az olvasás, számolás és írás a Fidesz számára „félig titkosszolgálati” módszer, hiszen a Karsay által irányított három bizottsági tag, Krieger Krisztina (Fidesz), Daróczi Károly (Bal-Fidesz) és Vizi Sándor nem élt ezekkel az „elítélendő” módszerekkel. Inkább nem csináltak semmit, hátha akkor nem derül ki semmi” – írja a Momentum a posztban.

A bejegyzés végén a párt azt követeli, hogy Karsay hozza nyilvánosságra a teljes jelentést.

Frissítés 2020.09.29. 21:20: 

A budafok-tétényi önkormányzat hosszú nyilatkozatban reagált a 24.hu cikkére, melynek teljes szövegét a kerületi újság, a Huszonkettő közölt.

Az önkormányzat szerint a 24.hu cikke „igen egyoldalúan, és néhol tévesen fogalmaz.” Emellett kiemeli, hogy Daróczit még 1996-ban a baloldali önkormányzat vette fel a pozícióra, valamint személyes ismeretséget ápol a DK képviselőjével, Perlai Zoltánnal, aki a vizsgálóbizottság tagja is. A nyilatkozat emlékeztet arra is, hogy a Daróczival szembeni feljelentést Karsay Ferenc polgármester tette meg.