Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelentést tesz a bizottság a budafok-tétényi családsegítő volt kamudiplomás vezetőjének ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén február 20-án döntött úgy Budafok-Tétény képviselő-testülete, hogy ötfős – minden frakció képviseletét biztosító – ideiglenes bizottságot hoz létre a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ működésével kapcsolatban a sajtóban megjelent visszaélés-gyanú kivizsgálása érdekében.

Az ügy előzményét mi is megírtuk: február első napjaiban közölt videóriportot a Partizán, amely a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjével, Daróczi Csillával szemben fogalmazott meg hivatali visszaélésekkel és csalással kapcsolatos vádakat. A riportot bemutató cikkünk megjelenése után a kerület önkormányzata helyreigazítási kérelemben cáfolta a videóban megfogalmazott legtöbb vádat, sőt az önkormányzat jó hírnevének megsértése miatt perrel is megfenyegetett, ahogy egyébként a Partizánt is.

Időközben azonban, egy szűkszavú február 13-i közleményből kiderült, hogy Karsay Ferenc fideszes polgármester felszólította Daróczit, mondjon le pozíciójáról, pedig pár nappal korábban még az „ártatlanság vélelmének” fontosságát hangsúlyozta az intézményvezető ügyével kapcsolatban.

A lemond(at)áshoz az vezethetett, hogy időközben a Partizán egyik állításáról egyértelműen bebizonyosodott, hogy megállja a helyét: Daróczi nem szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen, ahogy azt korábban állította.

A február 12-én kelt belső vizsgálati jelentés szerint Karsay polgármesternek a Debreceni Egyetem megerősítette ezt a tényt. Ez a közokirat-hamisítás gyanúja mellett amiatt is problémás, hogy a családsegítő élére való pályázásakor Daróczi kamu doktori diplomáját is csatolta a jelentkezéséhez.

Szintén érdekes volt az is, hogy bár az időközben lemondott intézményvezető önkormányzati bérlakásával kapcsolatban a polgármesteri hivatal állította: minden a szabályozásoknak megfelelően történt, utóbb a Mércét arról tájékoztatták, hogy Daróczi kezdeményezte lakásbérleti szerződésének megszüntetését is.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ügyben létrehozott ideiglenes bizottság célja az volt, hogy megvizsgálja a Daróczit ért vádak valódiságát, és tisztázza a családsegítő szakmai és gazdasági működésének jogszerűségét.

Kerekes Gábor a Momentum Mozgalom képviselője, a bizottság elnöke jelentés-tervezetet készített, amelyet a bizottság tagjai egy héttel korábban megkaptak véleményezésre. A bizottság tegnap (augusztus 17-én) a jelentés alapján egyhangúan úgy döntött, hogy az alábbi ügyekben feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen:

  • hivatali gépjármű magáncélú használata,
  • magángépjármű költségeinek szabálytalan elszámolása,
  • pénzkezelési szabályok megsértése,
  • fiktív szolgáltatói teljesítések igazolása,
  • bizonylati fegyelem megsértése,
  • béren kívüli juttatásokkal visszaélés,
  • fiktív foglalkoztatás,
  • okirathamisítás.

Emellett a bizottság szintén egyhangú döntésével felkérte Karsay Ferenc polgármestert, hogy indítson belső vizsgálatot a következő ügyekben:

  • Daróczi Csilla által bérelt önkormányzati bérlakás kedvezményes bérleti díj megállapításának jogszerűsége,
  • a Család- és Gyermekjóléti Központ honlapjának tartalma megfelel-e a jogszabályok által előírt tartalomnak.

Érdekes fordulat ez, miután a 2020. februárjában a Humánszolgáltatási Iroda vezetője által elvégzett belső vizsgálat nem talált semmilyen szabálytalanságot ezekben az ügyekben.

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja, és egyben budafoki önkormányzati képviselő Facebook-oldalán úgy kommentálta a helyzetet:

„Ez nagy siker minden igazságszerető budafok-tétényinek! Ezt követően a rendőrség kezébe kerül a nyomozás lefolytatása, bízom benne, hogy a családsegítőben elkövetett visszaélések elnyerik méltó következményeiket és a kerület szociális intézményeiben végbemegy egy valódi megtisztulás.”

Tóth azonban azt is jelezte: bár a jelentésben bemutatott bizonyítékok hatására a teljes bizottság megszavazta a feljelentést, a Kerekes Gábor által készített jelentéstervezetet nem fogadták el. Ezen felül a fideszes (és velük szövetséges) képviselők elítélő nyilatkozatot fogadtak el Kerekessel szemben, ugyanis sérelmezték, hogy megkereste az intézmény jelenlegi és volt dolgozóit, hogy kiderítse a szövevényes visszaélések részleteit, és azt a javaslatot sem fogadták el, hogy felelősségre vonási eljárás induljon Daróczi Csilla helyettese ellen, aki jelenleg is a szociális intézményt vezeti.

Ezt egyébként Kerekes Gábor és a a bizottság DK-s tagja, Perlai Zoltán által kiadott beszámoló is megerősíti, bár azt is hozzáteszik: a fideszes képviselők „egyetlen jogszabályhelyet sem tudtak megjelölni, amit megsértettek volna a feljelentettek.”

Mint írják:

„Ez az utóbbi feljelentés nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy megfélemlítse a két képviselőt, és mindenki mást, aki az igazság kiderítésében részt venne. A Fidesznek ugyanis nem érdeke, hogy kiderüljön a teljes igazság, mert akkor számot kellene adniuk arról is, hogy hogyan működhetett törvénytelen módon hosszú évekig a Család- és Gyermekjóléti Központ „dr.” Daróczi Csilla vezetésével.”

Tóth Endre az üggyel kapcsolatban úgy fogalmaz:

„Vegyes tehát a mai nap mérlege, de mindenképpen nagy sikert értünk el, hiszen a feljelentésről megszületett a döntés. A Momentum Mozgalom és a budafok-tétényi ellenzék elkötelezett az ügy teljes feltárása és a kerületi szociális intézményrendszer új, etikus és szakmai alapokra helyezése mellett. Már csak az a kérdés, hogy a fideszes képviselők partnerek lesznek-e ebben, vagy inkább saját felelősségét mentegetve próbálják szőnyeg alá söpörni a számukra kényelmetlen részleteket.”

A képviselő teljes posztja itt olvasható el: