Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maszkviselés: az egészséghez való jog előrébb való az egyén döntési szabadságánál

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mivel egyre több jelzés érkezik arról, hogy vannak, akik jogsértőnek tartják az állampolgárok maszkviselésre való kötelezését, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményt adott ki, melyben elmagyarázzák, mi is a prioritás az alapvető jogainkat illetően egy világjárvány idején.

Miután az utóbbi hónapokban a maszk lett a megváltozott mindennapjaink szimbóluma, várható volt, hogy lesznek, akik hangot adnak nemtetszésüknek, hiszen viselése kényelmetlen, ráadásul folyamatosan arra emlékeztet, hogy a járvány előtt mennyivel szabadabb volt az életünk. A maszkviselés betartásának lazulására, illetve az esetszámok növekedésére reagálva a BKK, a MÁV és a Volán mellett a főváros és a kormány is szigorított a maszkviselés szabályain.

„Az, hogy bizonyos helyzetekben kötelező maszkviselést írnak elő, valóban korlátozza az Alaptörvényben foglalt magánélethez való jogot, mert ez egy kötelező magatartásszabály, ami elvonja az egyén döntési szabadságát. Az alapvető jogok azonban nem korlátozhatatlanok.

Egy másik alapvető jog védelmében lehet olyan szabályt alkotni, ami alapvető jogot korlátoz, ha ennek ésszerű indoka van, az elérni kívánt célhoz szükséges és azzal arányos, illetve tiszteletben tartja a korlátozni kívánt alapvető jog lényeges tartalmát„

– írja a TASZ.

A maszkviselés esetében a korlátozást a mások egészséghez való alapvető jogának védelme igazolja, vagyis annak megakadályozása, hogy a maszk viselésére kötelezett személy átadjon egy lehetséges fertőzést a környezetének.

„Márpedig ezúttal nem csak feltételezés, hogy mások egészsége veszélyben van: most nem egy jövőbeli járványt akarunk elkerülni, hanem a már velünk lévő járvány továbbterjedését akarjuk meggátolni”

– teszi hozzá a jogvédő szervezet. Mivel az alapjogok jogszerű korlátozásának minden feltétele teljesül, ezért a bizonyos helyzetekre előírt kötelező maszkviselés nem ellentétes az Alaptörvénnyel.

Emlékeztetnek arra is: minden mértékadó tudományos forrás az Egészségügyi Világszervezettől a Semmelweis Egyetemig tényként kezeli, hogy a maszkviselés kifejezetten hatékony eszköz mások egészségének védelmére és a betegség tömeges terjedésének megakadályozására.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök délelőtt elérhetetlenné váltak Facebookon a legnagyobb magyar nyelvű járványtagadó oldalak. Többek közt a kamupárt-bizniszről elhíresült, majd a koronavírus-járvány idején vitaminkészítményeket reklámozó – egyébként gyógyszerészként végzett – Gődény György maszkhordás megtagadására buzdító csoportját is lekapcsolták. Gődény azonban rögtön arra kezdte el buzdítani követőit, hogy a lelőtt oldal helyett lépjenek be a közel kéttucatnyi kisebb, megyei csoport valamelyikébe. Nemrég tüntetést is tartottak Budapesten a járványügyi intézkedések ellen, ahol Gődény a színpadon állva azt mondta: ő tiszteletben tartja, ha valaki maszkot akar viselni, tartsák tiszteletben azt is, ha ő nem tesz így.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás