Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar járványtagadó oldalakat tett elérhetetlenné a Facebook

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtök délelőtt elérhetetlenné váltak Facebookon a legnagyobb magyar nyelvű járványtagadó oldalak – hívta fel a figyelmet a Telex.hu.

Erre a sorsra jutott többek közt Lenkei Gábor 100 ezernél is több követőt számláló oldala, ahol főként a koronavírus-járványt tagadó, vagy annak veszélyeit elbagatellizáló videók futottak.

Lenkei egyébként szcientológus, vállalkozó, aki saját étrendkiegésztőivel lett ismert. Vitaminkészítményeit asz ÁNTSZ rendre feketelistára tette, kereskedelmi forgalmukat tiltották. A koronavírus-járvány idején az egyik leghíresebb mondata egyértelműen az volt:

„Belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”

Videói egyébként a YouTube-csatornáján továbbra is elérhetőek.

Hasonló módon eltűnt a Facebookról az Apaszív nevű oldal is, ahol leginkább a maszkhordás megtagadására buzdítottak, és a „Normális élethez ragaszkodók” elnevezésű oldal is, ami a hírhedt Gődény György nevéhez köthető.

Gődény neve a kamupárt-biznisz háza-tájáról lehet ismerős: a 2018-as választáson 150 milliót tehetett zsebre, a felelősségre vonás azóta is várat magára, a NAV egy fillért se hajtott be rajta (sem), ő pedig újabb virágzó bizniszbe vetette magát.

Egyébként végzettségét tekintve gyógyszerész, és a Partizán már áprilisban felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány okozta bizonytalanságot arra használja, hogy vitaminkészítményeket reklámozzon. Vagy éppen ilyen posztokon pózoljon:

 

Mostanra olyannyira „elismert” járványtagadóvá sikerült kinőnie magát, hogy a minap még az ATV-be is behívták, hogy megjelenítse a másik oldalt, ráadásul azzal a Tamasi Józseffel maga mellett, aki ellen még a Magyar Orvosi Kamara is etikai vizsgálatot kezdeményezett egyes, a járvánnyal kapcsolatos kijelentései miatt (Németországban a félelemtől haltak meg idősek, nem a koronavírustól – csak hogy egyet említsünk ezek közül). A két járványtagadóval szemben egyébként a műsorban Falus Ferenc volt tisztifőorvos és Boldogkői Zsolt biológus, a SZTE ÁOK intézet vezetője ült.

Külön meglepő egyébként, hogy az ATV még meg is szavaztatta a nézőit a műsor idején: az „Ön kinek a pártján áll?” kérdésre Doktor Gődény és Falus Ferenc közül lehetett választani, ami persze önmagában is manipulatív, hisz az egyébként gyógyszerész végzettségű Gődény neve előtti Doktor kompetenciát sugall, de ennyi erővel Ex-Tisztiorvos Falussal is versenyezhetett volna – mintha egyébként összemérhető lenne kettejük felkészültsége járványügyi kérdésekben…

Gődény saját Facebook-oldalán kelt ki a Facebook döntése ellen, méghozzá az alábbi hasonlattal élve:

„Ahogy 1934-ben Hitler leszámolt a legfőbb kritikusaival a hosszú kések éjszakáján, úgy tüntették el most a mi közösségünket is! Kétségtelen, hogy ez egy megtervezett és szándékos támadás volt, hiszen az éjszaka több VÍRUS-REALISTA oldalt és közösséget is likvidáltak! DE EZ NE TÖRJÖN MEG TITEKET, HANEM MEGERŐSÍTÉSKÉNT ÉLJÉTEK MEG, hiszen azt jelzi, hogy JÓ ÚTON JÁRUNK ÉS JÓ ÜGYÉRT HARCOLUNK!”

Korábban a Facebook nem lépett fel ilyen erélyesen a hazai vírusszkeptikus oldalakkal szemben, bár azok már a járvány kezdetekor látványosan szaporodni kezdtek. Említsük is meg gyorsan, Gődény már most arra buzdítja követőit, hogy a lelőtt oldal helyett lépjenek be a közel kéttucatnyi kisebb csoport valamelyikébe, amelyek megyékre osztva hirdetik ugyanazt a blődséget, amiért a központi oldal törlésre került.

A vírustagadókról itt írtunk korábban.

via Telex.hu / Mérce