Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A turizmust és vendéglátást támogató segélycsomaggal készül a Fővárosi Önkormányzat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Új mentőcsomagot készít a főváros, hogy támogassa azokat az ágazatokat és szakmákat, amelyeknek különösen nagy anyagi terhet jelent a koronavírus második hulláma. A tervezet a jövőheti közgyűlésre készült, írja a Népszava.

Bár a Főváros korábban már visszautasította, illetve az ellenzéki képviselők komolyan kritizálták a kormány turizmussegítő előterjesztését, úgy tűnik, most mégis ők dobják a mentőövet az ágazatnak. A Fidesz-KDNP ugyanis legutóbbi előterjesztésében 50 milliárd forint elkülönítését javasolta a koronavírus által leginkább érintett (így pl. a turizmus és vendéglátás) gazdasági szereplők megsegítésére; a javaslatról a szeptember 14-i közgyűlésen éles vita zajlott.  A fideszes képviselők szerint ugyanis „arra van pénz, amire akarják, hogy legyen”, miközben az ellenzék szerint a kormány feladata lenne a különféle gazdasági szereplők megsegítése, erre nincs forrása Budapestnek.

A városvezetés új tervei között most a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díjának hetven százalékos csökkentése, illetve a teraszok után fizetendő díj 90 százalékos csökkentése szerepel (ez utóbbi szeptember és március között).

Emellett a taxisok 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból, csak ez több százmilliós bevételkiesést jelent majd a fővárosnak. A főváros közlekedési cége a javaslat szerint 17 milliárdos kompenzációt kap, a járvány miatti veszteségük optimista becslés szerint idén 22 milliárd lehet.

A főváros emellett azt is kezdeményezte, hogy a járványra tekintettel a kormányzat tegye lehetővé, hogy az önkormányzati testületi üléseken a karanténban lévő tagok is részt vehessenek virtuálisan, illetve szavazhassanak az előterjesztésekről – a jelenlegi jogszabályok ugyanis csak az ülésteremben lévők szavazatát fogadják el.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila