Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs itt semmi látnivaló: megszüntették a nyomozást Mészáros cége ellen a mátrai légszennyezés ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megszüntette azt a Mészáros Lőrinc visontai cégével szemben indult eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrfőkapitányság, amely Kocsis-Cake Olivio párbeszédes országgyűlési képviselő feljelentése nyomán indult még 2019 novemberében – erről a poltikus Facebook-oldalán számolt be csütörtökön.

A képviselő környezetkárosítás és annak következtében kialakult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést, miután ugyanabban az évben kétszer is súlyos víz, illetve légszennyezésről számoltak a visontai erőmű környékén: míg nyáron tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban; novemberben pedig a katasztrófavédelem is kivonult, mert az Őzse-völgyi víztározó – amelyet két cég, az állam által nemrég felvásárolt Mátrai Erőmű és a Mészáros Lőrinc kormánypárti oligarcha tulajdonában lévő keményítőgyár, a Viresol Kft. is használ – körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt, a Mátrai erőmű dolgozói közül pedig többen rosszul lettek . 

A hatóságok idén januárban megállapították, hogy a szennyeződést ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta.

Az eljárás megszüntetésének indoklásában írtak szerint miután decemberben nyomozást rendelt el a Heves Megyei Főügyészség, a megyei rendőrség begyűjtötte a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. környezethasználati engedélyét, valamint a Greenpeace és a katasztrófavédelem által elvégezett mintavételek eredményeit is értékelték. Ezután kihallgattak 30, a Mátrai Erőmű területén dolgozó alvállalkozót és Viresol-munkavállalót, akik a gázképződés miatt fordultak üzem- vagy háziorvoshoz.

A rendőrség megállapítása szerint a 30-ból 17-en nem a gázképződés, hanem más betegségek miatt lettek rosszul, a többieknek pedig „csak” tünteti kezelésre volt szükségük, szakorvosi ellátásra nem, és panaszaik néhány napon belül megszűntek. A rendőrség a rosszulétre panaszkodó dolgozók munkhaelyi vezetőit sem marasztalja el: a nyomozás eredménye szerint amint a beosztottak panasziról értesültek, megtették a szükséges óvintézkedéseket. Környékbeli lakosok pedig hivatalosan nem is lettek rosszul: a nyomozati iratok szerint mind a Mátrai Erőmű területén dolgozik, aki orvoshoz fordult a légszennyezés miatt.

Az igazságügyi vegyész szakértői véleménye szerint pedig a szennyezés és veszélyeztetés „nem  a hatóságok esetleges elnéző hozzáállása […], hanem a szennyezésért felelősnek tekinthető gazdálkodó szervezetnél tapasztalható technológiai fegyelmezetlenség és hiányosság” miatt történt.

A szennyezés miatt egyébként  a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi víztározó üzemeltőjét összesen 5 millió forintos bírságora is kötelezte januárban; ám mint később Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére kiderült, az időközben az állam által azóta Mészáros Lőrinctől visszavásárolt – de a bírásg fizetése idején még magántulajdonban lévő – Mátrai Erőmű fizetett a Viresol helyett, amelynek felelősségét az Átlátszó által májusban nyilvánosságra hozott dokumentumok igazolták.  

A rendőrség konklúziója szerint azonban a katasztrófavédelem által megállapítottakon túl sem hivatali visszaélés, sem pedig foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés nem történt az ügyben.

Kocsis-Cake bejegyzésében úgy kommentálta az eljárás megszüntetését:

„Nemcsak Tihany és környéke, de Észak-Magyarország is olyan régió, ahol Mészáros Lőrincnek mindent szabad. A hatóságok szerint semmi probléma azzal, ha az emberek egészségét kockáztatják az oligarcha környezetkárosító beruházásai, létesítményei. […] Orbán Viktor kegyencei tevékenységének semmi sem szab gátat, még az sem, ha emberek egészségét sodorják veszélybe.”

A teljes poszt és az eljárás megszüntetésének indoklása itt olvasható:

Nemcsak Tihany és környéke, de Észak-Magyarország is olyan régió, ahol Mészáros Lőrincnek mindent szabad. A hatóságok…

Gepostet von Kocsis-Cake Olivio am Donnerstag, 24. September 2020

 

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt