Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest után Szeged is visszaadhatja a közalkalmazotti jogaikat a közművelődési dolgozóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budapest után Szeged is háromoldalú megállapodás keretében biztosítaná a közművelődési dolgozóknak azokat a jogokat és juttatásokat, amelyeket a közalkalmazotti jogviszonyuk elvesztésével az államtól már nem kapnak a dolgozók – írja a Szeged.hu.

Az önkormányzat, a szakszervezetek, valamint a városi közművelődési, kulturális és művészeti intézmények vezetőivel lefolytatott tárgyalások eredményeként megszületett megegyezésről csütörtökön tett bejelentést Botka László polgármester. A városvezető ugyanakkor azt is jelezte: a megállapodásra a jövő hét pénteken összeülő közgyűlésnek még rá kell bólintania.

A most született megállapodás értelmében

  • az érintett dolgozók továbbra is megkapják a jubileumi jutalmat.
  • A munka törvénykönyve idevonatkozó rendelkezésein túl a megállapodásban érintettek plusz öt nap szabadságra jogosultak,
  • részt vehetnek a városi érdekegyeztető fórumokon és magasabb végkielégítésre jogosultak,

amennyiben a testület áldását adja erre.

Mint ismert, egy a járvány okozta veszélyhelyzet kellős közepén, májusban elfogadott törvénymódosítás szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével megszüntetik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a  közalkalmazottak jogállásáról szól törvényből a munka törvénykönyvének hatálya alá kerüléssel a munkavállalók elveszítik a foglalkoztatás biztonságát, a kiszámítható szakmai előmenetelt, a csekély mértékben is, de azért az évek számával növekvő bért, a bérpótlékokat, a jubileumi jutalmat, a hosszabb felmentési időt, és a minimálbér alapján fizetett, a több évtizede dolgozóknál maximálisan 8 hónapos végkielégítést.

Az országosan közel húszezer munkavállalót törvénymódosítás ellen szakmai szervezetek egyhangúlag tiltakoztak.

Az átmenetet szabályozó törvény szerint harminc nap alatt kellett dönteniük a munkavállalóknak arról, hogy az új feltételek mellett kötnek-e új munkaszerződést. Az új szerződéseik tartalmáról a munkáltatók augusztus közepén értesítették a dolgozókat, akiknek e hét hétfőig (azaz szeptember 14-éig) kellett visszajelezni, hogy elfogadják-e azt, azaz bent maradnak-e a rendszerben.

Mint arról a Mércén mi is beszámoltunk, az átállást rengeteg bizonytalanság övezi: nem látható egyértelműen a Fekete Péter kulturális államtitkár által tavasszal beígért 6 százalékos béremelés a szerződésajánlatokban, nem világos, hogy a kilépők jogosultak-e a végkielégítésre, ahogyan az sem, hogy a szférából kivonulni látszó állam mennyi pénzt ad a fenntartóknak a jövőbeli működésre.

Botka László csütörtökön a szegedi bejelentés alkalmával reményét fejezte ki, hogy Szeged példája ragadós lesz, vagyis a települési önkormányzatok az ottanihoz hasonló megállapodásokat kötnek azokkal a közművelődési intézményekkel, amiknek fenntartói, ezzel orvosolva a közalkalmazotti státuszok elvesztését.

Szeged előtt egyetlen precedens, a fővárosé állt: Budapest még augusztus végén egyezett meg a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével arról, hogy új kollektív szerződést hoznak létre. A főváros esete annyiban különbözött a Tisza-partiakétól, hogy míg a fővárosi közgyűlés előzetesen jóváhagyta a megállapodást, Szeged előbb az intézményekkel és a szakszervezettel állapodott meg az önkormányzat, de a szavazás még hátravan.

A fővárosi megállapodás – a szegedihez hasonlóan – közel 900 fővárosi kulturális intézményben dolgozó munkavállalónak biztosít minden olyan előnyt a következő 10 évre, ami a korábbi közalkalmazotti státusszal járt, például a tisztességes végkielégítést, a jubileumi jutalmat, a lehető legkedvezőbb szabadságolást, ezek mellett pedig még a Budapest-pótlékot is.

(Szeged.hu)