Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letartóztatták a férfit, aki meggyilkolta barátnőjét, majd a nő holttestét egy elhagyatott épületben rejtette el

Lezárult a nyomozás annak az óbudai férfinek az ügyében, aki meggyilkolta barátnőjét, majd a lány holttestét egy elhagyott épületében rejtette el, derül ki a Police.hu közleményéből. A férfi jelenleg is letartóztatásban van, vele szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatták le a büntetőeljárást.

A BRFK Tevékenység-irányítási Központjába majdnem egy évvel ezelőtt, 2019. szeptember 28-án 17 óra 30 perckor tett bejelentést egy férfi, ugyanis alkalmazottja fűnyírás közben, az óbudai Ladik utcában, egy elhagyatott épületben talált rá a holttestre. A nő személyazonosságát a helyszínen nem tudták megállapítani, ám testén bántalmazás nyomai voltak láthatóak, ezért a BRFK Életvédelmi Osztálya halált okozó testi sértés bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az eljárás során a nyomozók azonosították a 18 éves áldozatot, illetve a szakértői vélemények beszerzését követően a nyomozást emberölés bűntettére minősítették át. Azt is megállapították, hogy a fiatal nő halála a megtalálása előtt 10-12 nappal következett be.

A nyomozás közben került a rendőrök látókörébe a 27 éves Sz. Tamás, akit a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság járőrei 2019. szeptember 24-én, még a holttest megtalálása előtt igazoltattak. A férfi akkor hamis adatokat diktált be, ezért előállították, majd a kapitányságon a rendőrök megállapították, hogy Tatabányai Járásbíróság a férfi ellen elfogatóparancsot adott ki lopás vétsége és magánlaksértés miatt. Ekkor átszállították a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Az életvédelmi nyomozók ezután kiderítették hogy Sz. Tamás – aki az elhunyt élettársa volt – gyanúsítható a nő meggyilkolásával, ezért október 2-án Budapestre vitték és kihallgatták.

Amikor ezekről a hírekről beszámolunk, fontos hangsúlyozni, hogy nem egyedi esetekről van szó. Becslések szerint hazánkban hetente egy nő veszíti életét párkapcsolati erőszak következtében, már 2020-ban is több ilyen erőszakos halálesetről számolt be a sajtó, az esetek egy része pedig nem is kerül nyilvánosság elé.

A nem halálos kimenetelű erőszakesetek száma még ennél is nagyobb, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Hogy a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények ne legyenek láthatatlanok, márciusban a Mérce elindította az aloldalát, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: jog@patent.org.hu)

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Gyertyagyújtás a Kossuth téren az elmúlt évben párkapcsolati erőszakban megölt nőkért, a Néma Tanúk felvonulás végén; fotó: Balogh Zsófia