Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A trumpisták szerint az Antifa miatt pusztít tűzvész Oregonban, az FBI és a helyi rendőrségek szerint ez kamu

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A pletykák úgy terjednek, mint a msotani tűzvész, és most a katasztrófa elhárításán dolgozók teljesen elv annak öntve információ-igénylésekkel és feljelentésekkel egy HAMIS szóbeszéd miatt, miszerint 6 Antifa tagot tartóztattak le gyújtogatásért. EZ NEM IGAZ! Sajnálatos módon több ember is terjeszti ezt a szóbeszédet, és ez problémákat okoz.”

tett közzé kétségbeesett hangú közleményt a Douglas megyei seriff roseburgi hivatala Oregonban, miután rengeteg ember felült annak a hoaxnak, ami makacsul terjed a közösségi médiákban, ami szerint antifasiszta aktivisták okozták a jelenlegi oregoni bozóttüzeket.

Több ezer otthont pusztított el, és több halálos áldozatot is követelt eddig az oregoni tűzvész e hét eleje óta, ami az Egyesült Államok nyugati részét nyár óta pusztító tüzek legfrissebb epicentruma lett.

A laza kapcsolatban lévő, sokféle csoportból álló antifasiszta mozgalmak tagjainak hibáztatása, illetve a konkrét hamis híresztelések róluk legutóbb olyan prominens republikánus politikusok Twitterén is megjelentek, mint Paul J. Romero Jr., aki nem rég 100 ezer szavazattal lett második a helyi republikánus előválasztáson.

A fake news terjedése és konkrét veszélyei miatt hét eleje óta már az FBI és gyakorlatilag minden helyi rendőrség kiadott már közleményt, amiben határozottan cáfolják az antifasiszták gyújtogatásáról szóló híreszteléseket. Legutóbb egyébként a szélsőjobboldali Proud Boys tagjairól is elterjedt egy hasonló pletyka, hivatalos szervek ezt is cáfolták.

A Facebook mindenesetre elkezdte letörölni a tűzvésszel kapcsolatos hamis információkat terjesztő posztokat. A megosztóoldal első körben figyelmeztető címkéket helyezett el a kamugyanús posztokon, majd inkább szigorúbb módszerre váltott, miután

„a hatóságok részéről megerősítették, hogy ezek a szóbeszédek arra kényszerítik a helyi tűzoltókat és rendőröket, hogy forrásokat csoportosítsanak át a tűz- és életvédelem területeiről.”

Donald Trump és híveinek elvakult antifasizmus-ellenességéről, és annak történeti előzményeiről a Mércén Tóth Csaba írt hosszabb elemzést, illetve az antifasizmus elutasításának tömör jellemzését Tamás Gáspár Miklós filozófus bökcikkében tekinthetik meg nálunk az érdeklődők.

(The Intercept; Reuters)